Advertentie

Toezichthouder eist dat Delta Lloyd CFO ontslaat

©Klaas Fopma

Verzekeraar Delta Lloyd was onvoorzichtig door midden 2012 de indekking tegen een rentedaling terug te schroeven. En dus moet de CFO opstappen. Dat is het opmerkelijke oordeel van de toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB).

De beursweek start op de Amsterdamse beursweek met een paukenslag. Een opmerkelijk persbericht van Delta Lloyd leert dat de verzekeraar zwaar in de clinch ligt met zijn toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB).

De Nederlandse centrale bank legt Delta Lloyd niet alleen een boete op van 22,8 miljoen euro, maar eist ook dat de groep haar financieel directeur Emiel Roozen uiterlijk tegen 1 januari 2016 wandelen stuurt. Delta Lloyd is het grondig oneens met de conclusies van DNB en zegt juridische stappen te nemen, 'want alleen zo kunnen wij een onafhankelijk inzicht in het verschil van inzicht krijgen.'

Renterisico

De kern van het conflict gaat terug tot juli 2012. Toen voerde DNB voor verzekeraars een vaste rekenrente in voor verplichtingen die langer dan 20 jaar lopen. Die rekenrentes is de rente waartegen verzekeraars hun toekomstige uitkeringen - vooral levensverzekeringen - moeten verdisconteren om de huidige waarde te ramen. Hoe lager die rekenrente, hoe groter de boekhoudkundige waarde van de toekomstige verplichtingen.

Delta Lloyd verminderde een week voor DNB de vaste rekenrente invoerde, de rente-indekking die Delta Lloyd moest beschermen tegen een plotse rentedaling. Volgens DNB handelde Delta Lloyd met die vermindering onvoorzichtig, een beslissing die DNB CFO Emiel Roozen persoonlijk lijkt aan te wrijven.

De boete slaat grotendeels op het financieel voordeel die de verzekeraar haalde uit de lagere indekking tegen het renterisico. DNB beschuldigt Delta Lloyd er ook van misbruik gemaakt te hebben van vertrouwelijke informatie over de invoering van de vaste rekenrente.

Beleggers reageren geschrokken op het bericht. Het aandeel Delta Lloyd, dat zowel in Brusselse Bel20 als de Amsterdamse AEX noteert, tuimelt meer dan 4 procent. 'Een conflict met de eigen toezichthouder is nooit een goede zaak', merkt Rabo Securities droogjes op.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud