Topman van NewB stopt ermee

Tom Olinger. ©Kristof Vadino

Tom Olinger, de CEO van NewB, heeft beslist de bank binnen enkele maanden te verlaten. Olinger verwijst naar ‘persoonlijke en familiale projecten die hij graag wil lanceren’.

Olinger was meer dan 30 jaar in de financiële sector aan de slag, en leidde het project NewB sinds drie jaar. Pas in januari verkreeg NewB een banklicentie, na 35 miljoen euro te hebben opgehaald bij haar coöperanten.

Olinger zal pas vertrekken als een opvolger is aangeduid. De nieuwe CEO krijgt de taak de bank commercieel uit te bouwen.

De bank heeft reeds meer dan 100.000 coöperanten. Het komt er nu op aan daar ook klanten van te maken. In zijn businessplan gaat NewB uit van 108.000 zichtrekeningen eind 2024, goed voor een marktaandeel van 0,7 procent. Driekwart van de rekeninghouders (77.000) zullen ook een debetkaart nemen.

De beloftes van soberheid en het coöperatieve model betekenen niet dat NewB gratis zal werken. In het businessplan werkt NewB met een prijskaartje van 20 euro per jaar voor zijn betaalkaart. Een geldafhaling zal dicht bij de werkelijke kosten voor de bank (0,75 euro per afhaling) liggen. De zichtrekening en de spaarrekening brengen geen rente op. Dat is niet onlogisch in tijden van lage rente, maar ook geen lokmiddel voor nieuwe klanten.

Voorts wil NewB commissies halen uit verzekeringen en uit de verkoop van beleggingsfondsen en groene leningen voor renovatie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud