Vansteenkiste vroeger voor strafrechter

Luc Vansteenkiste in 2009 bij zijn vrijlating uit voorlopige hechtenis in de voorkenniszaak Bois Sauvage (foto: Photo News).

Luc Vansteenkiste en diverse andere beklaagden in de Fortis-voorkenniszaak bij holding Bois Sauvage zullen al in november dit jaar en niet pas in 2014 voor de strafrechter moeten komen. Dat bleek woensdag tijdens een zitting van de correctionele rechtbank van Brussel, zegt Luc Hennart, de voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

Manager Vansteenkiste, vier andere toenmalige topmensen van Bois Sauvage, de holding zelf en twee andere vennootschappen worden verdacht van handel met voorkennis in Fortis-aandelen. Het gerecht verdenkt hen ervan snel eigen Fortis-aandelen en aandelen van Bois Sauvage te hebben verkocht voor in het najaar van 2008 publiek bekendraakte dat de financiële groep zou worden ontmanteld.

De spil in het verhaal is Vansteenkiste, destijds bestuurder van Fortis en van Bois Sauvage. De man ontkent de beschuldigingen.

Er is ook sprake van valsheid in geschrifte wegens het vervalsen van het proces-verbaal van een vergadering bij Bois Sauvage. Toen de zaak in 2009 volop naar buiten kwam, veroorzaakte dat veel ophef, onder meer omdat captain of industry Vansteenkiste een tijd naar de gevangenis moest. 

De raadkamer besloot de betrokkenen door te verwijzen naar de strafrechter. Een eerste agendazitting van de correctionele rechtbank van Brussel bepaalde vorig jaar dat de debatten pas konden worden gehouden in de tweede helft van 2014 wegens overbelasting van de betrokken 49ste kamer van de rechtbank.  

BHV

Maar die kamer kreeg intussen versterking van een nieuwe rechter. Volgens Hennart is dat het gevolg van het juridische luik van het BHV-akkoord. De versterking maakt nu dat de kamer haar achterstand kan aanpakken.

Daardoor kan het Bois Sauvage-dossier sneller worden behandeld en starten de debatten al op 28 november van dit jaar. 'Het is een versnelling die iedereen ten goede komt, ook het imago van justitie', zegt Hennart.

Dat imago is gehavend, al is in deze zaak vrij snel gewerkt. Vijf jaar na de feiten zullen de debatten voor de rechtbank van start kunnen gaan. Het dossier zinkt in het niet in vergelijking met de grote Fortis-strafzaak. Die komt later deze maand voor de raadkamer.

In een reactie zei Vansteenkiste 'dat hoe rapper er klaarheid komt in deze zaak, hoe beter'. Voor de rest wou hij geen commentaar kwijt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud