Verbod op bepaalde verzekeringsproducten

Vicepremier en minister van Economie, Consumentenzaken en de Noordzee Johan Vande Lanotte (Foto: Belga) ©BELGA

Er komt in ons land op korte termijn een verbod op twee soorten verzekeringsproducten: zogenaamde life settlements en risicovolle beleggingen die verpakt zijn als verzekeringsproduct. Dat heeft minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a) woensdag aangekondigd.

Vande Lanotte deed de aankondiging tijdens een toespraak voor Assuralia, de beroepsfederatie voor de verzekeringssector die woensdag haar jaarvergadering houdt.

De maatregel sluit aan bij het eerder aangekondigde voornemen van de vicepremier om van 2014 een jaar te maken met bijzondere aandacht voor financiële producten, met bijvoorbeeld nieuwe regels voor consumentenkredieten en de nieuwe bankenwet. Eerder pakte hij de energie- en de telecommarkt aan.

Een aantal nieuwe regels voor de financiële sector maakt het mogelijk om de commercialisering van bepaalde producten op te schorten of zelfs te verbieden. 'Van die mogelijkheid wil ik dan ook gebruik maken. Momenteel werkt de (financieeltoezichthouder, red.) FSMA een reglement uit waardoor een aantal specifieke producten bij ons niet meer zullen kunnen worden verkocht. Nog voor eind maart wil ik dit reglement per koninklijk besluit bevestigen', aldus Vande Lanotte.

Pure speculatie

Het gaat vooreerst om zogenaamde life settlements of herverpakte levensverzekeringen, waarbij in feite gespeculeerd wordt op iemands overlijden. 'Met andere woorden: de opbrengst voor iemand die een life settlement heeft gekocht, is afhankelijk van het moment waarop iemand anders overlijdt. Los van het feit dat dit volkomen onethisch is, gaat het hier om een bijzonder complex en risicovol product, gebaseerd op pure speculatie. Daarom stellen we voor om de verkoop van deze 'life settlements' vanaf eind maart volledig te verbieden. Het gaat doorgaans om buitenlandse levensverzekeringen.'

Wijnkelder

De tweede categorie zijn risicovolle investeringen die verpakt worden als verzekeringsproducten om op die manier de regels te ontlopen. Ook hier komt er een verbod. Vande Lanotte geeft een wijnfonds als voorbeeld, een belegging in een wijnkelder. 'Dergelijk product zou volgens de bestaande beleggingsregels niet kunnen passeren. Het is te risicovol, te moeilijk verhandelbaar, en te moeilijk te waarderen. Verpakt als tak 23-product kan het daarentegen wel nog op de markt worden aangeboden. Tot nu dus.'

Vande Lanotte kondigt voorts aan dat er labels zullen komen voor financiële producten die hun risicogehalte zullen aanduiden. Ook hiervoor wordt een reglement van de FSMA uitgewerkt dat hij ten laatste eind maart per koninklijk besluit wil bevestigen. Ook komen er in het najaar gestandaardiseerde infofiches voor alle financiële producten, dus zowel verzekerings- als bankproducten. Daarop zullen ook de labels komen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud