Advertentie

Vereffening Arco levert na vijf jaar peulschil op

Voor de bijna 800.000 coöperanten blijft na de vereffening van de Arco-vennootschappen amper 50 miljoen euro over. ©BELGA

Coöperanten moeten rekenen dat de Belgische staat, Belfius en Beweging.net met geld over de brug komen. Want bij Arco blijft na de vereffening amper 50 miljoen euro over.

De Arco-coöperanten moeten niet rekenen op Arco om het gros van hun geïnvesteerde centen terug te zien. Uit de zopas neergelegde vereffeningsverslagen blijkt dat nauwelijks 50 miljoen euro overblijft voor de bijna 800.000 coöperanten.

Er blijft nauwelijks 50 miljoen euro over voor de bijna 800.000 coöperanten.

Tussen eind 2011 en eind vorig jaar verkochten de Arco-vennootschappen in vereffening (Arcopar, Arcoplus, Arcofin, Arcosyn) voor 738 miljoen euro aan activa. Maar daartegenover staan 542 miljoen euro uitgaven en terugbetaalde schulden. Blijft over: 196 miljoen.

De kans is groot dat daar slechts 50 miljoen euro van overblijft. De vennootschappen moeten namelijk nog 146 miljoen euro aan de Belgische staat overmaken. Dat komt door een Europese boete wegens illegale staatssteun aan de coöperanten.

Het bedrag dat na de vereffening overblijft, kan nog wat oplopen. Arco heeft nog obligaties van het vroegere Artesia (nu Belfius) in portefeuille, waarvan de nominale waarde 85 miljoen euro bedraagt, naast aandelen Auxipar (een Arco-onderdeel dat niet in vereffening is) en enkele duizenden aandelen ING, GBL en Dexia.

Arco en Belfius begraven strijdbijl

Een mogelijke - beperkte - uitkering voor de 790.000 Arco-coöperanten komt dichterbij na een akkoord tussen de vereffenaars van Arco en de staatsbank Belfius over hun geschillen. Almaar meer signalen wijzen erop dat Belfius een cruciale rol zal spelen bij een eventuele vergoeding van de Arco-coöperanten. De plooien tussen de vereffenaars en de staatsbank zijn twee weken geleden gladgestreken. Beide partijen zullen wellicht met elkaar samenwerken bij de afwikkeling van het dossier. Arco en Belfius hebben op 30 december vrede gesloten door hun belangrijkste onderlinge betwistingen in der minne te regelen. Dat blijkt uit Arco’s vereffeningsverslagen.

Hoe dan ook zal er voor de coöperanten slechts een peulschil overblijven. Ze moeten dus hopen dat de Belgische staat, Belfius en beweging.net met geld over de brug komen. Bij de regeringsonderhandelingen is afgesproken dat ze 40 procent van hun investering of 600 miljoen euro zouden terugkrijgen. Beweging.net, Belfius en de Belgische staat zouden elk een derde daarvan ophoesten. Nu blijkt dat de Arco-vereffening heel weinig dreigt op te leveren, wordt de druk op de drie betrokken partijen groter om centen op tafel te leggen.

De verwachting is dat er de komende weken/maanden meer duidelijkheid komt. Nadat het Europees Hof van Justitie de Arco-regeling naar de prullenmand verwees, heeft de regering een taskforce opgericht. Die moet een Plan B uitwerken. CD&V wil dat die regeling zo snel mogelijk rond is, zodat iedereen voor het einde van de regeerperiode in 2019 een deel van zijn investering kan recupereren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud