Verhofstadt verdient 143.000 euro bij Sofina

Guy Verhofstadt verdiende vorig jaar bijna 143.000 euro bruto als bestuurder bij Sofina. ©Photo News

Per vergadering in de raad van bestuur van de holding ontving de ex-premier vorig jaar bijna 36.000 euro.

Dat valt af te leiden uit het jaarverslag dat Sofina, de holding rond de familie Boël, vrijdag heeft gepubliceerd.

Verhofstadt, die al sinds 2012 lid is van de raad van bestuur van Sofina, ontving vorig jaar bruto 142.824,89 euro aan vergoedingen en zitpenningen. De voormalige eerste minister kreeg dus opslag, want in 2014 bedroeg zijn vergoeding iets meer dan 138.000 euro. 

De raad van bestuur van Sofina kwam vorig jaar vier keer samen. Dat impliceert dus dat Verhofstadt per vergadering een brutovergoeding kreeg van 35.706 euro. De ex-politicus is daarmee lang niet de grootste verdiener binnen de raad van bestuur. Voorzitter David Verey ontving vorig jaar 283.149 euro. Dominique Lancksweert, een Belgische topbankier bij het Amerikaanse Morgan Stanley, heeft recht op een vergoeding van 214.237 euro. De voormalige ING-topman Michel Tilmant krijgt 145.324 euro, leert het jaarverslag.

Dividendkoning

Sofina legt niet alleen zijn bestuurders goed in de watten. Met een 7 procent hogere brutocoupon van 2,45 euro per aandeel maakt de holding zijn status van 'dividendkoning' van de Brusselse beurs weer waar. Sinds het boekjaar 1964 wordt het dividend ieder jaar opgekrikt.

Nochtans is Sofina's nettowinst in 2015 iets minder gestegen dan in de voorgaande jaren. De nettowinst ging met 7 procent naar 307,2 miljoen euro. In 2014 bedroeg die winstgroei nog 44 procent, nadat Sofina participaties in onder andere de Luxemburgse satellietspecialist SES, de Franse energiegroepen Engie en Total en de supermarktketen Colruyt had verkocht. 

Ook vorig jaar bouwde de holding verder haar belangen in die bedrijven af. Netto verkocht de groep voor grotere bedragen meer participaties dan dat er werd geïnvesteerd.  

Dat wil niet zeggen dat de groep vorig jaar stilzat als investeerder. Sinds enkele jaren waait er een nieuwe wind bij Sofina, die zich vertaalt in meer investeringen die niet op de beurs staan. De holding haalt steeds meer de media met participaties in veelbelovende e-commercebedrijven zoals het Indiase Flipkart of het Spaanse Privalia. Eerder deze week werd nog bekend dat Sofina en het investeringsfonds Sequoia samen 67 miljoen euro hebben geïnvesteerd in de Indiase leer-app Byju

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud