Verkoop Belgische bank weegt op cijfers AXA

AXA verkocht vorig jaar haar Belgische bank aan Crelan.

De Franse verzekeraar AXA boekt een minwaarde van 590 miljoen euro op de verkoop van AXA Bank België aan sectorgenoot Crelan. Dat en andere eenmalige effecten stuurden het aandeel AXA lager.

Op het eerste gezicht kon Thomas Buberl, de CEO van AXA, schitterende cijfers voorleggen: de nettowinst steeg met 80 procent naar 3,86 miljard euro. Toch was het aandeel AXA  met een daling van 3,5 procent een van de grootste verliezers in de Parijse CAC40-beursindex. Een fors herstel van de winst algemeen verwacht, nadat het resultaat in 2018 bijna door drie was gedeeld. Analisten hadden gemiddeld op 4,36 miljard euro gerekend, een half miljard meer.

590 miljoen euro
Minwaarde
AXA boekt een minwaarde van 590 miljoen euro op de verkoop van AXA Bank België.

Maar de winst van AXA werd gedrukt door bijna 3 miljard euro aan herstructureringskosten en eenmalige elementen, waarvan de belangrijkste uit ons land kwam. De verzekeraar moest een minwaarde van 590 miljoen euro slikken op de verkoop van AXA Bank België aan Crelan in oktober.

De verkoopprijs van 620 miljoen euro betekende een korting van 45 procent op de eigen vermogenswaarde, een illustratie dat banken dezer dagen niet als aantrekkelijk worden beschouwd door de lage rente en de gevaren van de digitalisering. Die korting zit als min in de cijfers van AXA, maar kan Crelan als een eenmalige bonus in de boeken nemen.

AXA Bank, dat zelfs bij afronding van de deal nog een tweetal jaar als zelfstandige entiteit blijft bestaan, zette in 2019 mooie cijfers neer. De focus die CEO Peter Devlies legde op beleggingen en leningen werpt zijn vruchten af. De commissie-inkomsten stegen met 8 procent en de kredietportefeuille ging met dubbele cijfers omhoog. AXA bank kende een record aan hypotheekleningen toe (+24 procent) en verstrekte meer krediet aan professionelen (+20 procent) en gezinnen (+14 procent).

Die hogere kredietvolumes compenseerden de lagere marktrentes en hielden de rente-inkomsten van de bank stabiel. De combinatie met lagere kosten deed de operationele winst met 13 procent stijgen naar 92 miljoen euro.

Ook de Belgische verzekeringsdivisie van AXA kon groei optekenen. De Belgische marktleider in schadeverzekeringen (brand en auto) zag de premie-inkomsten met 1,3 procent stijgen naar 3,25 miljard euro, al moest de groep een beetje marktaandeel prijsgeven.

'We zetten de groeicurve door met groei in alle belangrijke producten en segmenten', zegt CEO Jef Van In van AXA Belgium. Door hogere kosten van schadegevallen en aanpassingen in oude dossiers zakte de operationele winst met 4 procent naar 380 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud