Verplichte reserve roomt winst Ethias af

Een verzekeringskantoor van Ethias ©BELGA

Ethias, naar eigen zeggen de derde grootste verzekeraar van het land, heeft 2013 afgesloten met een nettowinst van 110 miljoen euro. Dat is beduidend minder dan de 180 miljoen van het jaar ervoor, maar de reserve die de verzekeraar net als zijn sectorgenoten moet aanleggen van de Nationale Bank weegt voor 116 miljoen euro op het resultaat.

De reserve is de zogenaamde 'knipperlichtreserve'. De voorbije jaren kregen de verzekeraars een vrijstelling van de toezichthouder om die aan te leggen. Maar met de lage rentestand en de komst van de nieuwe Solvency II-kapitaalnormen zag de Nationale Bank vorig jaar af van die vrijstelling. Daardoor moet Ethias over heel 2013 dus 116 miljoen euro aan de kant zetten.

Dat geld is niet weg: het versterkt net het eigen vermogen. Ook de andere winst blijft binnen het bedrijf, op een dividend van 25 miljoen naar moederholding Vitrufin na. Vitrufin (ex-Ethias Finance) heeft dat geld nodig om de intresten op de obligaties te betalen die het uitgaf om de Dexia-aandelen van Ethias te kunnen overnemen.   

Zonder die knipperlichtimpact boekte de verzekeraar een operationeel resultaat van 226 miljoen euro tegen 220 miljoen euro over 2012. Dat is een nieuw record en duidelijk opnieuw een teken dat het bedrijf er na de diepe crisis van 2008 en de noodkapitaalinjectie van 1,5 miljard euro weer zo goed als helemaal bovenop is.

Ethias zag de premie-inkomsten vorig jaar met net geen 10 procent toenemen tot 2,7 miljard euro. Dat is een groot verschil met het gemiddelde van de sector: de hele verzekeringsmarkt in ons land kende in 2013 een daling van de premies met 15,5 procent. Zonder de incasso's uit de levensmarkt voor particulieren, waar de Ethias-portefeuille op last van Europa aan het uitdoven is, kwam er zelfs 11,4 procent bij.

Voor schadeverzekeringen zit Ethias in lijn met de rest van de sector, maar de sterke groei in Leven (+17,3%) staat sterk in contrast met de markttendens. Die groei is helemaal op rekening van de verzekeringen voor 'collectiviteiten en ondernemingen' te schrijven.

Solvabiliteit

Ook inzake solvabiliteit, zeg maar de kapitaalbuffer, doet Ethias het beter. De reglementaire buffer belandde op 190 procent tegen 184 procent in 2012. Inclusief latente meerwaarden op de beleggingsportefeuille van zo'n 1 miljard euro gaat het zelfs om 314 procent. 

Door de sterke groei zegt Ethias nu een marktaandeel van 10 procent te hebben in ons land. Daarmee denkt het KBC opnieuw van de derde plaats gestoten te hebben die het in 2012 moest afstaan. AG Insurance en AXA zijn nog groter. Belfius is het nummer vijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud