Advertentie

Verzekeraar uit Bermuda redt zwalpend Luikse Integrale

Integrale, uit Luik, komt in handen van Monument, uit het iets exotischere Bermuda. ©Valentin Bianchi / Hans Lucas

Monument, een herverzekeraar met hoofdkantoor in Bermuda, neemt de volledige controle over Integrale. De Luikse specialist in groepsverzekeringen zat al geruime tijd in geldnood en was door de Nationale Bank aan de ketting gelegd.

Met de deal die vrijdagochtend werd aangekondigd, is er dus eindelijk een oplossing voor Integrale, dat voor ruim 70 procent in handen is van de Luikse intercommunale Nethys.

Integrale legt zich toe op groeps- en levensverzekeringen. Het kampte al geruime tijd met geldproblemen omdat het te weinig eigen vermogen aanhield in verhouding tot zijn uitstaande verplichtingen. Om de wettelijke minimumdrempel daarvoor te halen moest de groep minstens 200 miljoen euro bijtanken.

Integrale zat al lang in geldnood en moest op zoek naar extra kapitaal om aan zijn wettelijke verplichtingen te voldoen.

Maar Nethys, dat eerder al 300 miljoen euro in het bedrijf pompte, was niet bereid om dat te doen. Daardoor bleven maar twee opties over: de verzekeraar verkopen of ontbinden. Eind februari stelde de Nationale Bank een nieuw voorlopig bestuur aan bij Integrale.

Werkgelegenheidsgarantie

Iets meer dan een maand later was al duidelijk dat Monument Re, een herverzekeringsgroep uit Bermuda, aan het praten was over een overname. Die gesprekken zijn nu afgerond. De Belgische tak van Monument neemt de volledige verzekeringsportefeuille en het personeel van Integrale België over. Integrale telt 115 werknemers in ons land. Integrale heeft ook activiteiten, maar slechts een klein belang van 15 procent gaat mee naar Monument. De resterende 85 procent in Integrale Luxemburg, dat wel goede cijfers kan voorleggen, blijft in handen van Nethys.

De deal moet wel nog worden goedgekeurd door de Nationale Bank. Zodra dat is gebeurd, zegt Monument een 'aanzienlijke kapitaalinjectie' te doen in zijn Belgische poot.

170.000 klanten
Ongeveer 170.000 mensen zijn aangesloten bij Integrale. De verzekeraar telt ook 6.000 bedrijven als klant.

De verzekeraar belooft een werkgelegenheidsgarantie van 18 maanden voor de werknemers van Integrale. Tegelijk is er een 'retentiebonus' van drie maanden, bedoeld om werknemers zo veel mogelijk aan boord te houden in de overgangsfase na de overname. Hoeveel Monument Re voor Integrale betaalt, wordt niet bekendgemaakt.

Portefeuille met korting

Voor Monument Re is Integrale al de zesde overname in relatief korte tijd in ons land. Drie jaar geleden landde het bedrijf uit Bermuda in België door de First-portefeuille van Ethias op te kopen.

Meteen is ook de kernactiviteit van de groep duidelijk: met een stevige korting activiteiten opkopen waar andere verzekeraars vanaf willen. Het bedrijf werd vier jaar geleden opgericht en rekent Hannover Re, de derde grootste herverzekeraar ter wereld, als belangrijkste aandeelhouder.

Na de Ethias-deal kocht Monument Re ook ABN AMRO Life Capital Belgium, een deel van Alpha Insurance en een deel van de levensverzekeringsportefeuille van Curalia, de pensioenverzekeraar van de zorgsector. In augustus vorig jaar nam Monument Re een deel van de levensverzekeringsportefeuille van het Duitse Allianz over.

Certiflex

Integrale heeft meer dan 6.000 bedrijven als klant en telt bijna 170.000 aangesloten mensen in heel het land. Onder de klanten van Integrale zijn ook veel Vlamingen. De Luikse groep commercialiseert haar levensverzekeringen onder de naam Certiflex en werkt voor de distributie daarvan samen met Ethias. Veel Ethias-klanten die vroeger een First-verzekering hadden, zijn overgestapt naar Certiflex.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud