Verzekeraar van Nethys keerde miljoenenpremie uit aan management

Diego Aquilina, de CEO van Intégrale. ©Kristof Vadino

De Luikse verzekeraar Integrale heeft 5,7 miljoen euro beloofd aan directieleden als getrouwheidspremie. Dat bonusplan lijkt op de omstreden bonussen bij het moederbedrijf Nethys.

Nadat afgelopen zomer een hoop schandalen aan het licht gekomen zijn bij de Luikse intercommunale groep Enodia/Nethys, komt nu dochter Integrale in het vizier. Integrale is een Luikse verzekeraar gespecialiseerd in groepsverzekeringen en pensioenplannen.

Volgens de krant Le Soir heeft Integrale zijn directieleden in 2018 5,7 miljoen euro beloofd. Het grootste deel daarvan, 4,5 miljoen euro, komt ten goede aan CEO Diego Aquilina. Hij zou al een deel gekregen hebben. De rest krijgt hij eind mei 2020, wanneer hij bij het bedrijf vertrekt.

De vijf overige leden van het directiecomité van Integrale hebben tussen 75.000 en 478.000 euro gekregen via stortingen in hun groepsverzekering.

Bonus

De betalingen worden door Integrale een getrouwheidsbonus genoemd om het management aan boord te houden door de invoering van nieuwe Waalse regels over de vergoeding van intercommunales. Die werden ingevoerd in mei 2018 als een reactie op eerdere schandalen bij Nethys. De Waalse regering plafonneerde het loon toen op 245.000 euro per jaar. Integrale valt als dochter van de holding Nethys van de intercommunale groep Enodia onder die regels.

De vergoeding van Aquilina, 923.000 euro bruto (420.000 euro vast, 319.000 euro variabel en 184.000 euro voordelen), en die van de vijf andere directieleden (gemiddeld 340.000 euro), zitten fors boven dat plafond. De extra betalingen dienden om hen te motiveren om te blijven, als hun loon zou dalen door het Waalse plafond.

De premies zijn goedgekeurd door het remuneratiecomité van Integrale, voorgezeten door de voormalige financieel directeur bij Nethys Pol Heyse, en de voorzitter van de raad van bestuur François-Xavier de Donnéa. De Donnéa is een MR-politicus die burgemeester van Brussel en minister van Defensie geweest is.

Le Soir merkt echter op dat de redenering niet opgaat voor twee directieleden van Integrale. Hun loon zat immers al onder het plafond van de 245.000 euro. Zij zouden dus geen compensatie nodig hebben voor de verbreking van hun oorspronkelijke contractvoorwaarden. Niettemin kregen ze toch een getrouwheidspremie.

Beroep

Integrale heeft zich altijd verzet tegen het feit dat het aan de nieuwe Waalse regels moet voldoen. De verzekeraar zegt dat het al gereguleerd wordt door de federale instellingen Nationale Bank en FSMA, en vindt dat het niet ook nog eens onder Waalse controle moet staan. Integrale stapte daarom naar het Grondwettelijke Hof om het Waalse decreet te vernietigen.

Als dat gebeurt, zouden ook heel wat andere Waalse ingrepen bij Nethys ongedaan worden gemaakt. Wallonië annuleerde in oktober een aantal omstreden verkopen van filialen (de telecomgroep VOO, het IT-bedrijf Win en de groenestroomproducent Elicio) van Nethys.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud