Verzekeraars betalen 340 miljoen euro hagelschade

De hagelbollen van 7 juni. ©BELGA

De verzekeraars in ons land hebben hun klanten na de pinksterstorm voor 340 miljoen euro vergoed. Dat meldt sectorfederatie Assuralia na een eerste balans. De kost van de storm valt zo erg zwaar uit.

Op 7 juni trokken zware hagelbuien over ons land. Onder meer in de buurt van hoofdstad was de schade aanzienlijk. Sectorfederatie Assuralia maakte nu een eerste balans op van het aantal schadedossiers en de uit te keren vergoedingen. De verzekeraars ramen het aantal schadedossiers op 142.680, waarvan 87.220 gingen over schade aan de woning en 55.460 over schade aan de wagen. In totaal keren de verzekeraars 340 miljoen euro uit.

Hagel- of stormschade aan de woning valt onder de brandverzekering en zal de sector ongeveer 214 miljoen euro kosten. Voor mensen met een omniumverzekering keren de verzekeraars 126 miljoen euro uit in het geval van hagelschade aan de wagen.  De gemiddelde schadelast aan de woning bedroeg 2.460 euro, iets meer dan de gemiddelde schadelast aan de wagen (2.275 euro). 

De schadelast van de storm valt zo erg zwaar uit. Bij de Pukkelpopstorm uit 2011 telde de verzekeringssector 58.000 schadedossiers en keerden ze finaal ongeveer 130 miljoen euro uit. Dat was bovendien het definitieve bilan, terwijl de verzekeraars nu nog maar een eerste tussenstand opmaakten. 'De grote massa heeft zijn dossier wel ingediend', stelt Peter Wiels van Assuralia. 'Er komen nog dossiers binnen, maar dat is met mondjesmaat. Sommige klanten moesten even wachten op offertes'. 

De pinksterstorm is een zware last voor de verzekeringssector, erkent Wiels. 'We kunnen hier natuurlijk wel tegen, maar als er nog veel zulke evenementen volgen, kan dat zwaar tegenvallen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud