Vier redenen waarom iedereen wild is van KBC

©REUTERS

Bank-verzekeraar KBC schiet donderdag bijna 7 procent hoger op de Brusselse beurs. Meteen de grootste dagwinst in meer dan een jaar voor de groep. Maar waarom is iedereen vandaag zo wild van het aandeel?

1. Betere resultaten

Als je wint, heb je vrienden: KBC wist de analistenverwachtingen ruimschoots in te lossen met een nettowinst die in het derde kwartaal twee keer zo hoog lag als een jaar geleden. Tussen juli en september boekte de bank-verzekeraar een nettowinst van 591 miljoen euro. 'Dat is tien procent boven de gemiddelde analistenconsensus,' merkt analist Anton Kryachok van UBS op. Ook de aangepaste nettowinst - de winst exclusief het eigen kredietrisico en de resterende erfenis van de bankencrisis - viel met 477 miljoen euro iets hoger uit dan verwacht. Analisten hadden hier op 432 miljoen euro gemikt. 

2. Grotere kans op onafhankelijkheid

KBC zette in het derde kwartaal ook een punt achter het desinvesteringsprogramma dat Europa had opgelegd om de federale en Vlaamse overheidssteun te compenseren. KBC Deutschland werd verkocht, de activiteiten van de Antwerpse Diamantbank worden afgeboouwd en de twee resterende herverpakte kredieten of CDO's die KBC nog in portefeuille had werden opgedoekt. Daardoor kon de groep haar kapitaalpositie verstevigen. Op het einde van het derde kwartaal bedroeg de kapitaalratio - zeg maar de buffer van de groep om nieuw financieel onweer te doorstaan - 13,7 procent. Terwijl de groep volgens haar eigen interne regels een ratio van minstens 10,5 procent hanteert.  

Die stevige kapitaalbuffer geeft KBC volgens sommige waarnemers ook wat meer marge om de nog resterende 3 miljard euro Vlaamse staatssteun versneld terug te betalen. In prinicipe moet de bank-verzekeraar dat pas tegen 2017 doen, maar iedereen gaat ervan uit dat dat vroeger zal gebeuren. KBC zelf laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. Tijdens de conference call naar aanleiding van de resultaten gaf CEO Johan Thijs hier geen extra commentaar over. Ook het dividendbeleid blijft onveranderd: 2 euro bruto per aandeel over 2014, geen dividend over 2015, maar wel de helft van de winst die wordt uitgekeerd vanaf 2016.

3. Geen extra Hongaarse factuur

Analist Cor Kluis van Rabobank toont zich ook opgelucht dat KBC geen bijkomende voorzieningen moet nemen om zich in te dekken tegen extra problemen in Hongarije. Boedapest had onlangs beslist dat de lokale banken moesten opdraaien voor de verliezen die hun klanten leden op hypotheken in vreemde valuta. In het  tweede kwartaal had KBC daar al geld voor opzij gezet. Kluis verwachtte dat KBC in het eerste kwartaal van 2015 nog eens een voorziening van 200 miljoen zou nemen omdat bepaalde aspecten van de nieuwe Hongaarse wet nog niet duidelijk waren. Dat blijkt nu niet nodig. 

4. Chouchou voor de middellange  termijn

KBC bevestigde donderdag nog eens zijn reputatie als winstmachine, vindt analist Anton Kryachok van UBS. 'Met een verwacht rendement op eigen vermogen van 15 procent in 2015 is KBC een van de hoogst renderende Europese banken die we volgen', zegt hij in een rapport. 'De combinatie van een Belgische thuismarkt die veel cash oplevert en Oost-Europese activiteiten die op lange termijn veel groei in zich hebben van KBC een aantrekkelijk verhaal maken voor de middellange temijn. Maar gezien de aanhoudende onzekerheid in Centraal- en Oost-Europa, de lage rentetarieven en de hoge waardering tegenover de sectorgenoten, blijven we nu wel bij ons 'neutral' (lees: bijhouden) advies voor KBC.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud