Advertentie
Advertentie

Visa en Mastercard treffen recordschikking van 30 miljard dollar

©ANP XTRA

De kredietkaartreuzen Visa en Mastercard treffen een schikking ter waarde van 30 miljard dollar met Amerikaanse winkeliers in een rechtszaak over transactiekosten. Het is de grootste schikking in zijn soort in de Amerikaanse geschiedenis.

In de VS is dinsdag een einde gekomen aan een langlopende rechtszaak tegen de Amerikaanse kredietkaartreuzen Visa en Mastercard. Die draaide rond zogenaamde 'swipe fees', de transactiekosten die de bedrijven handelaars aanrekenen per gebruik van een kaart bij een betaling.

Die kosten zijn in de VS bij de hoogste van de wereld, volgens handelaars wegens prijsafspraken tussen de twee bedrijven. Hoewel Visa en Mastercard blijven ontkennen dat ze iets fout hebben gedaan, tonen ze zich nu bereid om de komende vijf jaar de kosten te verlagen voor een bedrag van in totaal zo'n 30 miljard dollar.

Advertentie

De schikking houdt ook in dat aan bepaalde restricties, die golden bij het gebruik van kredietkaarten, een einde komt. Zo wordt een einde gemaakt aan de zogenaamde 'anti-steering'-regels, waarbij het handelaars verboden was om klanten voor te stellen om goedkoper met cash te betalen, en mogen handelaars voortaan verschillende prijzen aanrekenen aan consumenten op basis van de kredietkaart die ze gebruiken.

Onvrede

Vorig jaar werd al een eerste schikking getroffen in de zaak, waarbij de bedrijven 5,6 miljard dollar betaalden om de zaak die was aangespannen door in totaal 12 miljoen kleine handelaars te schikken. Maar een deel van de klagers was daar niet tevreden mee, en liet zich uitsluiten van die schikking om de zaak voort te zetten. Zij treffen nu dus een nieuwe deal.

Als dit het resultaat is van twee decennia procesvoering, is dat een grote nederlaag voor de Amerikaanse handelaars.

Adam Levitin
Professor financieel recht

Hoewel die nieuwe schikking van een historische omvang is, is het nog altijd de vraag of iedereen blij zal zijn met het resultaat. In een reactie aan het persagentschap Reuters wijst Georgetown-professor Adam Levitin - een specialist in financieel recht - erop dat de kosten in de VS zelfs na de verlaging de hoogste in de ontwikkelde wereld blijven. 'Als dat het resultaat is van twee decennia procesvoering, is dat een grote nederlaag voor de Amerikaanse handelaars.'

Ook de beroepsfederatie van kleinhandelaars National Association of Convenience Stores spreekt in een reactie over een 'slechte deal'. 'Deze schikking biedt een zeer kleine, zeer tijdelijke verlichting van de lasten, maar daarna zijn Mastercard en Visa vrij om de tarieven weer te verhogen en de overeenkomst voorziet niet in een mechanisme om zo'n verhoging te vertragen', klinkt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.