Visa koopt Visa

©Bloomberg

De Amerikaanse betaalkaartenreus Visa koopt zijn Europese tegenhanger Visa Europe voor 16,5 miljard euro. Dat bedrag kan nog oplopen tot 21,2 miljard euro. De deal levert ook de Belgische banken miljoenen op.

De deal hing al maanden in de lucht, maar is nu dus bezegeld. Na acht jaar als afzonderlijke bedrijven, wordt misschien wel het bekendste betaalmerk op aarde opnieuw verenigd onder één dak.

Visa trok in 2007 naar de beurs zonder Europese tak. Sindsdien is de Europese versie in handen van meer dan 3.000 Europese banken, waaronder ook de Belgische banken. Maar de jongste jaren werd het gebrek aan inkomsten uit Europa als een zwakte gezien voor het Amerikaanse Visa. Een strategische zwakte die te veel ruimte liet aan grote concurrent Mastercard, die wel wereldwijd actief is.

Visa stak nooit onder stoelen of banken dat het gretig naar Visa Europa lonkte. Bij de jongste kwartaalcijfers bevestigde Visa nogmaals dat het in gesprek was met zijn voormalige dochterbedrijf. Die gesprekken zijn nu dus afgerond. De betaalkaartgroep verwacht met de deal een slag te slaan in 'een zeer aantrekkelijke regio' met grote kansen voor verdere groei. Visa Europe is verantwoordelijk voor meer dan 500 miljoen betaalkaarten in Europa, die goed zijn voor één op de zes euro's die in Europa worden uitgegeven.

Visa legt in eerste instantie 11,5 miljard euro cash op tafel, aangevuld met aandelen ter waarde van 5 miljard euro. Vier jaar na de afronding van de overname kan het overnamebedrag oplopen tot 21,2 miljard euro.

In totaal kunnen ruim drieduizend betrokken Europese banken profiteren van de verkoop. Het Britse Barclays strijkt daarbij het grootste bedrag op. Of en hoeveel de Belgische banken cashen op de verkoop, is nog niet duidelijk.

De overname moet Visa in Europa een betere positie geven in de concurrentiestrijd met rivaal MasterCard. Dat bedrijf kan echter ook profiteren, door deals te sluiten met banken die eerder verbonden waren aan Visa, maar nu mogelijk voor een andere partij willen kiezen.

Visa meldde maandag ook de resultaten van het eind september afgesloten boekjaar. Daarin haalde het bedrijf een nettowinst van 6,3 miljard dollar (5,7 miljard euro), wat 16 procent meer was dan een jaar eerder. Topman Charlie Schwarf voorspelde in een toelichting dat Visa in het pas begonnen boekjaar 2016 last krijgt van de opmars van de dollar, die de opbrengsten van buiten de VS drukt, en van de nog altijd zwakke ontwikkeling van de wereldeconomie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud