Visa lanceert contactloos betalen in België
Het betaalbedrijf Visa kondigt drie nieuwigheden aan voor de Belgische markt. De consument zal contactloos met een Visa-kaart kunnen betalen. Sommige gewone bankkaarten krijgen de functie VPay erbij. Ook Visa's digitale portefeuille, een variant op PayPal, is op komst.
Binnenkort zal je in België contactloos met een Visa-kaart kunnen betalen. Je hoeft de kredietkaart dan niet meer in de betaalterminal te steken, maar gewoon voor de scanner te houden. Voor kleine bedragen zal geen pincode meer nodig zijn, wat de betaling makkelijker en sneller maakt. Het betaalbedrijf zegt 'met verschillende Belgische banken en winkeliers' de lancering in de komende maanden voor te bereiden, zonder er al namen op te plakken.
We hebben het elders telkens vastgesteld: contactloos betalen is de voorbereidende stap op mobiel betalen.
België loopt achter in Europees opzicht. In heel Europa circuleren er al 105 miljoen contactloze kaarten van Visa of zijn debetvariant VPay, en zijn er 2,1 miljoen geschikte terminals verspreid.
De Londense metro kent pieken tot 500.000 contactloze Visa-transacties per dag. Het was in België wachten op de nieuwe terminals van belangrijkste betaalkaartverwerker Worldline. Nu kan het snel gaan. Ook Bancontact-Mister Cash stelt contactloos betalen in het vooruitzicht.
Smartphone
Contactloos betalen is volgens Visa een noodzakelijke tussenstap om bij de consument de geesten rijp te maken voor het betaalmiddel van de nabije toekomst, het draadloos betalen met de smartphone.
'We hebben het elders telkens vastgesteld: contactloos betalen is de voorbereidende stap op mobiel betalen', zegt Ottmar Bloching, directeur bij Visa Europe. Visa is een van de partnerbedrijven van Apple Pay, de betaaldienst via de iPhone die voorlopig alleen in de VS gelanceerd werd.
'We verwachten dat Apple Pay naar Europa komt, maar het is aan Apple om daar aankondigingen over te doen', zegt Virginie Ansanay, Visa's experte in mobiel betalen.
Duel met Maestro
Een tweede nieuwigheid is dat Visa zijn oude ambitie nieuw leven inblaast om VPay in België te lanceren. VPay is Visa's internationale betaalschema voor debetkaarten. Het werd de voorbije jaren niet in België gelanceerd omdat het lokale betaalschema Bancontact-Mister Cash (BC-MC) zo dominant is en gesteund wordt door de banken.
In andere Europese landen ruimden de plaatselijke varianten van BC-MC wel plaats voor V-Pay en voor Maestro, de vergelijkbare functie van Visa's grote concurrent MasterCard.
Visa denkt nu aan 'co-badging', waarbij de Belgische debetkaarten met zowel BC-MC als V-Pay zouden werken. Dat is niet nieuw. De meeste debetkaarten bieden vandaag naast BC-MC ook Maestro aan. De consument staat er meestal niet bij stil, maar sommige winkels - bijvoorbeeld IKEA - aanvaarden geen betalingen via BC-MC. Toch kan de klant er probleemloos met zijn debetkaart betalen, omdat Ikea wel de Maestro-functie aanvaardt.
Visa gaat nu met V-Pay voluit het duel met Maestro aan om de tweede functie te worden op een gewone bankkaart, naast het onaantastbare BC-MC. Handelaars zullen aangepord worden om V-Pay te activeren op de terminals in hun winkel.
Digitale portefeuille
Visa heeft nog een derde innovatie op stapel staan voor België. De digitale portefeuille V.me is klaar voor lancering. Dat is een dienst die alle rekeningen van de klant bundelt en onlinebetalingen vergemakkelijkt.
De klant heeft niet meer dan een mailadres en een paswoord nodig voor een verrichting. Het doet daarom denken aan PayPal. 'Of V.me er in 2015, of in 2016 komt voor de Belgische klanten, hangt af van de banken', zegt countrymanager Jean-Marie de Crayencour
Gewone uitgaven
Visa België groeide in 2014 met 1,2 procent qua aantal kaarten en met 5,6 procent qua aantal transacties.
Exacte absolute cijfers werden niet vrijgegeven. België telt naar schatting 2,7 miljoen Visa-kaarten. De gemiddelde transactiewaarde daalt met 1 procent. Dat wijst er volgens Visa op dat steeds meer Belgen hun Visa-kaart gebruiken voor gewone uitgaven.