Advertentie

VK en Azië wegen op winst Ageas

Bart De Smet (ceo Ageas). De resultaten zullen volgende week 137 miljoen lager uitvallen. ©BELGA

De beursmalaise in Azië en nieuwe Britse verzekeringsregels zullen op de resultaten wegen, waarschuwt de verzekeraar Ageas.

Ageas  publiceert pas op 15 februari zijn resultaten voor de laatste drie maanden van vorig jaar. Maar dinsdag verraste de verzekeraar met de waarschuwing dat de winst  137 miljoen euro lager zal uitvallen als gevolg van enkele uitzonderlijke factoren. In het laatste kwartaal van 2015 bedroeg de winst 171,3 miljoen euro, nog een jaar eerder was dat 193,7 miljoen euro.

2,10
Ageas wil zijn aandeelhouders een dividend van 2,10 euro bruto per aandeel uitkeren.

Wat zijn nu die eenmalige tegenvallers? Allereerst blijkt de groep voor 30 miljoen euro aan waardeverminderingen te slikken op haar aandelenportefeuille in Azië. Het is niet de eerste keer dat de Chinese beursmalaise Ageas parten speelt: ook in het najaar van 2015 moest de verzekeraar minwaarden slikken, nadat een euforisch beursklimaat eerst de resultaten een forse boost had gegeven.

Schade aan de keukenkast

In het VK wordt Ageas dan weer geconfronteerd met een reeks andere tegenvallers. Niet alleen brengt de geplande sluiting van het kantoor in Glasgow 27 miljoen euro herstructureringskosten met zich mee.

Ageas publiceert al volgende week, op 15 februari, zijn jaarresultaten voor 2016. Waarom heeft de groep niet gewacht tot dan om met het nieuws over de eenmalige tegenvallers naar buiten te komen? Uit de informatie die Ageas had verzameld van de analisten die de verzekeraar volgen, was het bedrijf tot de conclusie gekomen dat de gemiddelde verwachtingen voor de cijfers te veel verschilden van de realiteit. De Belgische financieeltoezichthouder, de FSMA, verwacht dan dat een beursgenoteerd bedrijf een winstwaarschuwing uitstuurt. Wat Ageas dus ook heeft gedaan. 

Ageas legt ook voor 25 miljoen extra voorzieningen aan voor uitzonderlijke onderschrijvingsverliezen en de versterking van zijn reserves voor speciale risico's. Ageas bood in het VK ook schadeverzekeringen aan voor zaken die buiten de traditionele polis vielen. Denk bijvoorbeeld aan een formule waarbij je twee jaar garantie hebt als er schade is aan je nieuwe keuken.

Ageas werkte hiervoor samen met de Britse makelaar UK General, maar die activiteiten bleken niet winstgevend. Daarom wordt het contract met UK General stopgezet, de nieuwe voorzieningen dienen om de lopende contracten te dekken. 

Reserves schadedossiers

Tot slot anticipeert Ageas al op een mogelijke herziening van de Britse verzekeringsregels door de reserves voor zijn schadedossiers voor lichamelijke letsels met 55 miljoen euro op te trekken. Als een klant voor een bepaalde gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt is na bijvoorbeeld een auto-ongeval, dan wordt hij daarvoor gecompenseerd door de verzekeraar.

Om de toekomstige verplichtingen hiervoor te becijferen wordt een rekenrente gehanteerd die bij wet wordt vastgelegd. 

In het VK wordt al een tijd gediscussieerd over de rekenrente die verzekeraars van de overheid moeten hanteren om hun toekomstige verplichtingen hiervoor te berekenen. Die discontovoet ligt al jaren op 2,5 procent, maar er gaan meer en meer stemmen op om het tarief te verlagen. Wellicht wordt daar pas later deze maand over beslist, maar Ageas koos ervoor om nu al op safe te spelen en de rekenrente terug te brengen naar 1 procent. 

Dividend

Ondanks die verrassede tegenvaller komt het dividend niet in gevaar, benadrukt Ageas. De verzekeraar is van plan zijn aandeelhouders een dividend van bruto 2,10 euro per aandeel uit te keren. Het gaat om 1,70 euro 'gewoon' dividend en een bonus van 40 cent uit de meerwaarde van de vorig jaar afgeronde verkoop van de dochter in Hongkong

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud