Vlaanderen zet in op crowdlending voor kmo's

Ook chocolatier Pierre Marcolini haalde deze zomer nog geld op via het crowdlendingplatform Loo & Fin.

De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV bundelt de krachten met het crowdlendingplatform Look & Fin om kmo's te financieren.

Starters of kmo's die moeilijk aan financiering bij de bank raken, kunnen vandaag al bij PMV/z, een dochter van Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) aankloppen voor formules zoals een startlening, de kmo-cofinanciering of de win-winlening. 

Door het partnership dat PMV/z heeft gesloten met Look & Fin wordt nu ook crowdlending toegevoegd aan dat gamma. Daarbij lenen beleggers rechtstreeks geld aan kmo's in ruil voor een vaste terugbetaling.

Dat PMV met Look & Fin in zee gaat, is niet verrassend. In ons land is Look & Fin het belangrijkste crowdlendingplatform: sinds de groep zes jaar geleden werd opgericht, kon ze al voor 47 miljoen euro leningen verstrekken aan starters en kmo's.  Bedrijven die bij Look & Fin financiering vragen, kunnen die dankzij het nieuwe partnership indien nodig aanvullen met een cofinanciering van PMV/z. 

De samenwerking zet in de verf dat alternatieve geldschieters steeds vaker de plaats van klassieke banken innemen om bedrijven te financieren. Daar zit de striktere regelgeving voor de banken voor iets tussen, maar ook de lage rente. Die maakt dat spaarders steeds meer op zoek gaan naar alternatieve investeringen om toch een hoger rendement te halen. 

Dat verklaart ook de steile opmars van crowdlending in ons land. Vorig jaar nog meldde Look & Fin dat die markt in twaalf maanden tijd in omvang was verdubbeld. Maar het gros van de kredieten wordt vandaag wel verstrekt in Wallonië en Brussel: Vlaanderen was dit jaar goed voor slechts 30 procent van de financieringsdossiers bij Look & Fin. Door met een Vlaamse partner als PMV samen te werken, kan het platform dat percentage opkrikken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud