Voorzitter Merit Capital tijdlang aangehouden in Frankrijk

Henry Gabay (midden), de voorzitter en hoofdaandeelhouder van Merit Capital. ©Wouter Van Vooren

De Turks-Zwitserse financier Henry Gabay, die twee jaar geleden de controle nam over de Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital, werd vorige week een tijdlang aangehouden in Frankrijk in het kader van een onderzoek naar een schandaal rond dividendfraude.

Duet, de Britse vermogensbeheerder die Gabay rond de eeuwisseling heeft opgericht, is in 2018 aan boord gekomen bij Merit Capital. De Antwerpse groep, waarin onder andere vooraanstaande liberalen als Karel de Gucht investeerden, had net een woelige periode achter de rug en moest op vraag van de Nationale Bank op zoek naar een overnemer.

De 52-jarige zakenman werd vorige week opgepakt op de luchthaven van het Franse Toulon en een tijdlang aangehouden, meldt het financiële persagentschap Bloomberg donderdag. Dat gebeurde op vraag van Duitse politie, die onderzoek doet naar het zogenaamde Cum-Ex-schandaal.

CumEx-fraude

Dat schandaal barstte twee jaar terug toen 18 media in 12 landen, waaronder De Tijd, melding maakten van de 'grootste diefstal' van belastinggeld in Europa. Met de zogenaamde CumEx-fraudetechniek maken oplichters het de fiscus onmogelijk te achterhalen wie de eigenaar is van een dividend. Op die manier kunnen ze de terugbetaling claimen van belastingen die nooit betaald werden. De affaire neemt vooral in Duitsland grote proporties aan, en leidde al tot tal van razzia's bij financiële instellingen.

Het Duitse gerecht verdenkt ook Gabay betrokken te zijn bij de fraude, zegt Bloomberg. Voor een rechtbank in Aix-en-Provence kreeg hij deze week nog te horen dat de speurders in Frankfurt ervan uitgaan dat hij met zijn vermogensbeheerder Duet tussen 2009 en 2011 de Duitse staat 94 miljoen euro lichter heeft gemaakt. Gabay ontkent dat, meldde Bloomberg donderdag.

94 miljoen
fraude
Gabay heeft de Duitse staat volgens speurders tussen 2009 en 2011 94 miljoen euro lichter gemaakt.

Kort na zijn aanhouding werd Gabay al vrijgelaten nadat hij een borg van 100.000 euro had betaald. Tijdens de zitting voor de Franse rechtbank stemde Gabay ermee in zich te melden bij het Duitse gerecht. Sinds vorige week is hij in overleg met de Duitse overheid om zo snel mogelijk naar daar te kunnen reizen.

'Nergens van beschuldigd'

In een statement stelt Duet dat Gabay vorige week door de Franse politie werd tegengehouden net voor hij naar zijn huis in Londen vertrok. Dat gebeurde op vraag van het Duitse gerecht, dat Gabay gevraagd heeft naar Duitsland te gaan om ondervraagd te worden over het Cum-Ex dossier. Gabay zegt niet op te hoogte te zijn geweest van een dergelijke vraag. Was dat wel het geval geweest, dan was hij meteen en vrijwillig naar Duitsland gegaan, klinkt het. Duet wijst er ook op dat Gabay nergens officieel van wordt beschuldigd en ook nergens voor is veroordeeld.

Duet wijst er verder op dat de Britse vermogensbeheerder in 2010 acht aandeelhouders telde, die elk een andere rol speelde binnen het bedrijf. Gabay was toen verantwoordelijk voor private equity. Hij was dus geen trader of portfoliomanagers - twee functies waar Cum-Ex-fraude in principe tot de mogelijkheden behoort.

Het is niet duidelijk of de zaak, die dateert van voor Duets overname van Merit Capital, gevolgen heeft voor de Antwerpse groep. Bij Merit Capital was donderdagavond niemand meer bereikbaar voor commentaar.

Sinds komst van Duet zette Merit Capital volop in op verdere groei. Kort na de overname nam het bedrijf zijn Brugse sectorgenoot Weghsteen over. Vorig jaar had de groep zo'n 1,5 miljard euro aan klantentegoeden onder beheer. Gabay had de ambitie om dat bedrag binnen de drie jaar op te trekken naar meer dan 5 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud