Advertentie

VS onderzoekt corruptie bij JP Morgan in China

©REUTERS

De Amerikaanse autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase. Die wordt ervan verdacht in China de kinderen van invloedrijke partijfunctionarissen aan te werven om zo contracten in China in de wacht te slepen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

De anticorruptie-eenheid van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) opende een onderzoek om de beschuldigingen na te gaan, aldus de krant, die een vertrouwelijk document van de Amerikaanse regering kon inkijken.

De bank zou onder meer de zoon van Tan Shuangning, voorzitter van het financiële conglomeraat China Everbright Group, gerekruteerd hebben, waarna JP Morgan een reeks contracten met China Everbright binnenhaalde.

Beursintroductie

Het kantoor van de bank in Hongkong zou dan weer de dochter van een hoge functionaris bij de Chinese spoorwegen hebben aangeworven. Die functionaris werd later gearresteerd in het kader van een corruptieschandaal. De aanwerving gebeurde op een moment dat de groep China Railway op JP Morgan een beroep deed voor advies over de beursintroductie van het bedrijf. China Railway haalde niet minder dan vijf miljard dollar op uit die beursgang in 2007.

The New York Times onderstreept wel dat het overheidsdocument geen enkele directe band aanwijst tussen het HR-beleid van de bank en de contracten die het kon binnenrijven. Bovendien is er geen enkele aanwijzing dat de tewerkgestelde Chinezen niet over de vereiste kwalificaties beschikten. De bank is op dit moment ook niet in staat van beschuldiging gesteld.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.