VS slepen Standard & Poor's voor rechter

Foto EPA ©EPA

Zowel de Amerikaanse federale overheid als verschillende deelstaten gaan klacht indienen tegen ratingbureau Standard & Poor's. Alles draait rond de kredietratings die S&P plakte op aan hypotheken gelinkte obligaties in de aanloop naar de uitbraak van de financiële crisis in 2008. Dat meldt de Wall Street Journal.

De klachten zouden al deze week ingediend kunnen worden door ambtenaren van de federale regering en van de overheden van individuele staten van de VS. Het zou meteen gaan om de eerste stappen van de federale overheid tegen vermoedelijk illegaal gedrag van een kredietbeoordelaar gelinkt aan de financiële crisis.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en S&P hebben jarenlang onderhandeld om tot een schikking te komen. Die gesprekken zijn echter op niets uitgedraaid. Dat verklaart waarom de overheid nu voor een formele klacht kiest.

Zakenbankiers betalen ratingbureaus zoals S&P om een kredietrating te plakken op de financiële producten die ze willen aanbieden. Dat model waarbij de uitgever van het product de beoordelaar betaalt, is een standaardpraktijk in de sector. Vraag is nu of de analisten van S&P de wet braken bij het toekennen van topratings aan de hypotheekgerelateerde obligaties die aan de basis lagen van de kredietcrisis, of eenvoudigweg niet konden voorspellen dat de huizenmarkt in de VS zou instorten.

Vrije meningsuiting

De ratingbureaus hebben zich steevast tegen kritiek verweerd met het argument dat hun kredietratings onder het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet vallen. Dat Eerste Amendement beschermt de vrijheid van meningsuiting. Heel wat rechtszaken tegen S&P of diens sectorgenoten zijn op die basis al verworpen geweest.

Recent oordeelde een federale rechter in New York echter dat de vrijheid van meningsuiting niet volstaat als juridisch schild in een zaak tussen Abu Dhabi Commercial Bank en ratingbureaus S&P en Moody's. De zaak komt in mei voor. Het is nu afwachten of vrije meningsuiting zal blijven volstaan voor de ratingbureaus om zich te onttrekken van juridische vervolging.

Rembrandt notes

Elders in de wereld is dat schild al doorbroken. In november van vorig jaar oordeelde een rechter in Australië dat S&P zich schuldig had gemaakt aan 'valse informatie' en 'verkeerde voorstellingen' bij het toekennen van de topscore AAA op 'Rembrandt notes'. Dat waren financiële producten die door ABN Amro waren gecreëerd en verkocht aan 12 Australische gemeenten. Die sleepten met succes S&P voor de rechter.

S&P ligt al even niet meer in de bovenste schuif van de Amerikaanse overheid. In 2011 nam het ratingbureau de VS hun AAA-topkredietscore af. De VS reageerden furieus, en voerden aan dat S&P zijn redenering had opgebouwd op basis van een rekenfout van 2.000 miljard dollar. Sindsdien is de relatie dus alleen maar verder verzuurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud