Waakhonden vragen uitstel Facebook-munt

©Photo News

'Geef ons tijd om de impact ervan te bestuderen.' Dat vragen verscheidene toezichthouders aan Facebook na de lancering van zijn digitale munt libra.

Facebook kondigde op 18 juni vol enthousiasme een eigen virtuele munt aan, de libra. Al vanaf volgend jaar zouden gebruikers daarmee geld kunnen overmaken om rekeningen te betalen en spullen te kopen.

Maar financiële toezichthouders wereldwijd trappen op de rem en willen tijd om uit te zoeken hoe de munt in elkaar zit.

'De omvang van de libra roept vragen op voor de samenleving en de overheid over wat aanvaardbaar en wenselijk is', zei de Britse marktwaakhond, de Financial Conduct Authority, dinsdag. 'Het motto van techbedrijven is 'wees snel en breek dingen', maar alle vragen die worden opgeworpen nopen tot diep nadenken en aandacht voor details'.

Zwitserland

Vijf Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden schreven een gezamenlijke brief aan de top van Facebook. Ze willen dat het techbedrijf de ontwikkeling van de libra stillegt tot toezichthouders en de politiek onderzoek hebben kunnen doen.

De politici, uit verscheidene toezichtscommissies, hebben onder meer vragen bij de rol van de Libra Foundation, de Zwitserse stichting die de juridische thuishaven wordt voor de wereldmunt.

'Het libraproject leidt tot grote zorgen over privacy, handel, nationale veiligheid en monetair beleid. Niet alleen voor de ruim 2 miljard gebruikers van Facebook, maar ook voor beleggers, consumenten en de bredere wereldeconomie', zeggen de Democraten.

Met zo veel onbeantwoorde vragen vinden we de risico's voor de libra te groot.
Vijf Amerikaanse parlementsleden

Ze worden gesteund door meer dan dertig Amerikaanse consumentenorganisaties. Die vragen de politiek om aan de handrem te trekken. 'Wij vinden dat de risico's te groot zijn om het plan te laten doorgaan met zo veel onbeantwoorde vragen', schrijven ze.

Ook Japan is bezorgd. De centrale bank van het land vindt de libra moeilijk te controleren, meldt de zakenkrant Nikkei Asian Review.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud