Weghsteen nu ook failliet verklaard

Het gebouw van Weghsteen in Brugge. ©Wouter Van Vooren

Andere onderdelen van de beursvennootschap doven uit.

De inbreuken waarvan de Brugse beursvennootschap Weghsteen verdacht wordt, leiden nu ook tot het faillissement van de onderneming. De Tijd vernam dat Weghsteen onlangs failliet werd verklaard en dat wordt bevestigd door de ondernemingsrechtbank van Gent, afdeling Brugge.

Het faillissement werd uitgesproken op 4 maart. Het komt er na een dagvaarding in faillissement door de drie voorlopige bewindvoerders die eind december waren aangesteld door dezelfde rechtbank. Zij vonden dat de voorwaarden voor een faling vervuld waren. 

Holding

Ook voor Weghsteen Holding, de koepel van de gelijknamige familie boven Weghsteen en de Brusselse vermogensadviseur Weghsteen Capital Advice (50,2% eigendom van de holding), was er een dagvaarding in faillissement. Maar daar heeft de rechtbank beslist dat de holding in vereffening wordt gesteld.

Voor twee verbonden vastgoedvennootschappen, Wegimmo en Immoweg, is er nog geen uitspraak van de rechtbank. Daar vragen de voorlopige bewindvoerders eveneens het faillissement. Een derde, Immowe, wordt voorlopig ongemoeid gelaten. De drie hebben samen voor ruim 1,6 miljoen euro vastgoed op de balans staan. Mogelijk gaat het deels om het gebouw van Weghsteen in Brugge.

Merit Capital

Veel zit er niet meer in Weghsteen. Het grootste deel van de activa werd vorig jaar overgeheveld naar het Antwerpse Merit Capital. Toch heeft de rechtbank nog drie curatoren aangesteld. Weghsteen belandde in de problemen nadat de Nationale Bank een waslijst aan inbreuken had vastgesteld en de beursvennootschap aan de ketting had gelegd. Er loopt ook een strafonderzoek bij het parket van Brugge. Het dossier vertoont heel wat gelijkenissen met dat van Optima Bank die intussen eveneens failliet is.

Een aantal klanten lijdt mogelijk verlies omdat de obligaties waarop ze intekenden werden afgewaardeerd. Er is sprake van iets meer dan 200 potentiële gedupeerden en een bedrag van 16 miljoen euro.

Een groep van 15 klanten, bijgestaan door de bekende advocaat Geert Lenssens, diende een klacht met burgerlijke partijstelling in bij de onderzoeksrechter, onder meer voor misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte. Ze zullen ook de verzekeraars van Weghsteen en de bestuurders van de beursvennootschap, onder wie topman Vincent Weghsteen, aanspreken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud