Winst verzekeraars 40 procent lager

Uittredend Assuralia-voorzitter Bart De Smet (foto: Belga). ©BELGA

De Belgische verzekeraars hebben 2013 afgesloten met een gezamenlijke winst van 1,43 miljard euro. Dat is een daling van 41 procent tegenover het boerenjaar 2012, aldus cijfers van sectorfederatie Assuralia. Ook de premie-inkomsten gingen sterk naar beneden.

'Het was geen grand cru-jaar', zei uittredend Assuralia-voorzitter Bart De Smet bij de voorstelling van de cijfers. De Smet, de CEO van Ageas, wordt woensdag als voorzitter na vier jaar vervangen door Hans Verstraete (ex-Ethias, nu KBC Verzekeringen).

Tegelijk is hij niet meteen gealarmeerd door de sterke winstdaling. 'Over de voorbije tien jaar deden we het viermaal beter dan de winst over 2013, maar ook vijfmaal slechter.' Voor 2014 verwacht De Smet een min of meer stabiel winstcijfer in vergelijking met 2013.

De dalende winst gaat gepaard met lagere premie-inkomsten, maar wordt er niet door veroorzaakt. De terugval is onder meer toe te schrijven aan lagere inkomsten uit de historische beleggingsportefeuille.  

De premie-inkomsten gingen 15,5 procent naar beneden tot 27,3 miljard euro. Volgens De Smet is dat uitsluitend toe te schrijven aan de individuele levensverzekeringen. Want schadeverzekeringen en groepsverzekeringen kenden vorig jaar nog een stijging van de incasso's.

In totaal zakten de premie-ontvangsten in leven vorig jaar met een kwart tot 16,1 miljard. Dat is toe te schrijven aan drie factoren: een zeer sterk 2012 voor beleggingsverzekeringen en een lagere gegarandeerde rente en hogere taksen bij spaarverzekeringen. Voor 2014 denkt De Smet dat de incasso's leven ongeveer stabiel zullen blijven. 'De schok is vorig jaar genomen.'

Vooral de hogere taks (2 in plaats van 1,1 procent) stuit op kritiek bij Assuralia. 'De federale regering haalde de verhoopte extra opbrengst niet door lagere volumes', aldus De Smet. In een verkiezingsmemorandum pleit de federatie dan onder meer ook voor diepgaander overleg met de sector als de regering dergelijke maatregelen overweegt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud