Wirecard-CEO aangeklaagd voor handel met voorkennis

Eind juni stapte Markus Braun na verschillende schandalen op als topman bij Wirecard. ©REUTERS

De Duitse beurswaakhond onderzoekt een dubieuze aandelentransactie van Markus Braun, de ex-CEO van het gesneuvelde Wirecard.

'Handel met voorkennis', is de jongste toevoeging aan de lange lijst aantijgingen tegen Markus Braun, CEO van de gevallen fintechspeler Wirecard. De Duitse beurswaakhond (BaFin) diende dinsdag een formele klacht in bij de openbaar aanklager in München. De toezichthouder wil gerechtelijke vervolging in een aandelenverkoop die Braun deed op 24 juni, de dag voor Wirecard een faillissementsaanvraag indiende. Toen verkocht de topman voor 6,6 miljoen euro aandelen.

6,6 miljoen euro
aandelenverkoop
Op 24 juni, een dag voordat Wirecard het failissement aanvroeg, verkocht topman Markus Braun voor 6,6 miljoen euro aandelen.

Op dat moment was Braun al opgestapt als CEO. De druk was onhoudbaar geworden na verschillende fraudegeruchten. De druppel was het bericht van de accountant EY die vaststelde dat 1,9 miljard euro kasgeld van Wirecard, goed voor een kwart van de balans, 'onvindbaar' was.

Persoonlijk betrokken

Het Openbaar Ministerie van München onderzoekt of en in hoeverre Braun persoonlijk betrokken is bij die fraude. De Oostenrijker werd eind juni opgepakt, maar snel weer vrijgelaten op borgtocht van vijf miljoen euro.

Braun was ook de grootste aandeelhouder van Wirecard. Het grootste deel van zijn aandelenpakket verkocht hij al op 18 en 19 juni, voor 155 miljoen euro. Door de ineenstorting van de koers moest hij die aandelen van de hand doen om aan de toenmalige margin calls te kunnen voldoen. De BaFin zegt ook die transacties te controleren. Nog een een andere transactie van 3,4 miljoen euro op een eerdere datum wordt eveneens onderzocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud