Wirecard vraagt uitstel van betaling

Wirecard was tot voor kort de beurslieveling in Frankfurt, maar lijkt nu definitief uit de gratie gevallen. ©AFP

De Duitse betaaldienstenreus en voormalige beurslieveling Wirecard vraagt het uitstel van betaling bij schuldeisers nadat eerder deze week een gigantisch fraudeschandaal was losgebarsten.

Wirecard moest maandag toegeven dat 1,9 miljard euro aan activa - ongeveer een kwart van het totaal - allicht fictief was. De Duitse fintechgroep, die technologie ontwikkelt om elektronische betalingen te verwerken, wordt al enige tijd beticht van gesjoemel.

Maar de bom barstte vorige week toen de auditor het gat van bijna 2 miljard euro in de rekeningen aan het licht had gebracht. Wirecard had eerst gezegd dat dat geld was overgemaakt naar rekeningen bij twee Filipijnse banken. Die ontkennen dat er ooit geld van Wirecard de Filipijnen is binnengekomen. Topman Markus Braun, die vorige week moest opstappen, werd maandagavond aangehouden op verdenking van fraude. 

'Het geld is weg'

Begin deze week moest Wirecard toegeven dat 1,9 miljard euro verdwenen was.

Als gevolg van het schandaal knippen banken en andere grote geldschieters hun kredietlijnen aan het betaalbedrijf door. Daardoor ziet Wirecard geen andere mogelijkheid dan uitstel van betaling te vragen bij de rechtbank van München, waar het hoofdkwartier van de groep is gevestigd.

Wirecard kreunt onder een enorme schuldenlast van 3,5 miljard euro. Daarvan moet 1,3 miljard euro al tegen het einde van de maand worden afgelost. Met die deadline in zicht kan Wirecard niet garanderen dat het overleeft. 

1,8 miljard
Kredieten
Net voor zijn val onderhandelde Wirecard over een uitbreiding van een kredietfaciliteit van 1,8 miljard euro met de banken.

Een faillissement van Wirecard kan zware gevolgen hebben voor een aantal van de grootste banken van Europa. Net voor de val was het bedrijf met 15 banken aan het onderhandelen over de uitbreiding van een kredietfaciliteit van 1,8 miljard euro. Die was al voor 1,6 miljard euro of 90 procent opgenomen, meldt het financieel persagentschap Bloomberg donderdag.

De Nederlandse banken ING en ABN AMRO dreigen samen met onder andere het Duitse Commerzbank 180 miljoen euro te verliezen. Het Britse Barclays en Lloyds en het Franse Credit Agricole zijn voor 108 miljoen euro blootgesteld. Deutsche Bank, met wie Wirecard eerder dit jaar nog een nauwe samenwerking overwoog, zit voor 72 miljoen euro in de kredietfaciliteit. Veel hoop hebben de bankiers niet om dat geld ooit te recupereren. 'Het is weg,' zuchtte een bankier tegenover Bloomberg. 'We zullen het allemaal moeten afschrijven.'

Zoektocht naar nummer twee

Ondertussen is het Filipijnse gerecht op zoek naar Jan Marsalek, de voormalige nummer twee van Wirecard. Marsalek kreeg maandag de bons en zou volgens Duitse media kort daarop naar de Filipijnen zijn gevlucht. 

Met Wirecard beleeft Duitsland zijn eigen versie van het Lernout & Hauspie- en Enron-schandaal. De zaak zet de Duitse financieeltoezichthouder Bafin in zijn hemd. Toen de Britse zakenkrant Financial Times vorig jaar een vernietigende artikelenreeks publiceerde over Wirecard, hield Bafin de groep een tijdlang de hand boven het hoofd door het beleggers onmogelijk te maken te speculeren op een koersdaling van de groep.

Uitstel van executie, blijkt nu. Terwijl Wirecard op zijn hoogtepunt twee jaar geleden 30 miljard euro waard was en daarmee in beurswaarde de gigant Deutsche Bank overklaste, schommelt de beurswaarde van het bedrijf nu nog maar rond 2 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud