Woelig beursjaar doet Euroclear records breken

Lieve Mostrey, de CEO van Euroclear. ©Frank Toussaint

De aandeelhouders van Euroclear, waaronder een Belgisch consortium, ontvangen dit jaar wellicht meer dan een half miljard euro aan dividenden. Dit kwartaal komt het uitgestelde dividend van 2019 en later op het jaar mogelijk het dividend over het boekjaar 2020.

Euroclear , de Brusselse 'boekhouder van de beurs' die toeziet dat kopers hun aandelen, fondsen of obligaties ontvangen en verkopers van die effecten hun geld krijgen, was vorig jaar betrokken bij het duizelingwekkend bedrag van 897.000 miljard euro aan transacties. Dat komt overeen met een 12 keer het wereldwijde bruto binnenlands product. Het aantal transacties steeg met 15 procent tot 276 miljoen.

+50%
transacties in Maart
In maart steeg het aantal afgewikkelde transacties met 50 procent door de sterke volatiliteit op de financiële markten.

Vooral bij de wereldwijde paniek rond de pandemie in maart was er een recordvolume met de helft meer afgewikkelde transacties. Maar CEO Lieve Mostrey wijst er in een presentatie voor investeerders op dat ook de rest van het jaar de volumes hoger lagen dan normaal.

Schulden

Ook de activa in bewaring stegen met 5 procent tot 32.800 miljard euro. Mostrey verwijst daarvoor naar de vele nieuwe uitgiftes van schuldpapier, onder andere door overheden die geld nodig hadden om de pandemie de baas te kunnen.

Toch stagneerde de omzet op 1,43 miljard euro. Euroclear zag de interestinkomsten zakken door de wereldwijd lage of negatieve rentetarieven. De pandemie, met thuiswerk voor bijna alle werknemers van Euroclear, waaronder een groot deel van de werknemers van de Brusselse hoofdzetel, leidde tot heel wat eenmalige kosten.

Dat er na de daling van de operationele winst met 8 procent (568 miljoen euro) toch nog een gelijkblijvende nettowinst van 432 miljoen euro overblijft, is te danken aan lagere belastingen.

Dividend

259 miljoen
Dividend
Euroclear wil dit jaar tweemaal een dividend van 259 miljoen uitbetalen aan zijn aandeelhouders.

Euroclear betaalt het eerder beloofde dividend van 259 miljoen euro over het boekjaar 2019 nog dit kwartaal uit. Het bedrijf wil over het boekjaar 2020 een gelijkblijvend dividend uitkeren.

Dat is goed nieuws voor de aandeelhouders van Euroclear, een bont internationaal gezelschap van beurzen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Een belang van 9,2 procent is in handen van een Belgisch consortium, dat bestaat uit de de overheidsholdings FPIM, PMV en SRIW en de verzekeraars AG Insurance, Belfius, Ethias en de Federale Verzekering. Voor die verzekeraars is het belang in Euroclear een goede dividendenbron in tijden van lage inkomsten uit overheidsobligaties.

Het consortium, dat vorig jaar gevormd werd, is de derde aandeelhouder van Euroclear, na de Franse effectenbeheerder Sicovam (15,9%) en de Amerikaanse beurzenuitbater Intercontinental Exchange (9,85%). Samen met het bankennetwerk Swift is Euroclear een cruciale pilaar voor de positie van Brussel als financieel centrum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud