Advertentie

Wouter Devriendt vertrekt als Dexia-topman

Wouter Devriendt was sinds 2016 CEO van Dexia. ©BELGA

Devriendt stond drie jaar aan het hoofd van de restbank, maar gaat nu aan de slag bij de Italiaanse bankreus UniCredit.

Devriendt gaat vanaf volgend jaar de Finance & Control-afdeling van Unicredit leiden. Bij Dexia zal hij tijdelijk worden opgevolgd door Bart Bronselaer. Bronselaer, die eerder onder andere aan het hoofd stond van de 'bad bank' van Fortis, maakt als sinds 2012 deel uit van het directiecomité van Dexia en is ook voorzitter van het risicocomité van de groep. 

Dat Unicredit voor Devriendt kiest, hoeft niet te verbazen. De grootste bank van Italië is vandaag volop aan het herstructureren en moet daarbij ook zijn enorme portefeuille aan probleemkredieten afbouwen. En laat dat nu net een discipline zijn waarin Devriendt excelleerde sinds hij drie jaar terug Karel De Boeck opvolgde als CEO van Dexia. 

Dexia balans

De restbank Dexia, de erfenis van de implosie van de gelijknamige Belgisch-Franse groep in 2012, heeft namelijk maar een kerntaak: de enorme balans zo snel mogelijk afbouwen zonder dat de Belgische en Franse belastingbetaler daar al te grote risico's bij lopen.

België en Frankrijk controleren Dexia samen voor 99,6 procent en stellen zich samen voor 85 miljard euro borg. Als het foutloopt met Dexia, betalen de belastingbetalers dus het gelag.

Personeelsfeesten en puin ruimen

Devriendt bleef alleszins niet bij de pakken zitten als financiële puinruimer. Torste Dexia net voor zijn komst nog een balanstotaal van 212,8 miljard euro, dan was dat eind juni van dit jaar teruggebracht naar net geen 135 miljard euro. De goedkopegeldpolitiek van de Europese Centrale Bank en de gunstige omstandigheden op de markten hielpen Devriendt daarin.

Maar toch mag de rol van de discrete econoom, met MBA's van Philadelphia en Rotterdam op zak, niet onderschat worden. De Kortrijkzaan staat bekend als een harde onderhandelaar, wat van pas kwam toen hij Dexia's Israëlische bankactiviteiten en de Duitse dochter DKD van de hand kon doen. Een huzarenstuk, want die activiteiten werden lange tijd beschouwd als twee onverkoopbare brokken van Dexia.

Een keiharde werker dus, al waakte Devriendt volgens ingewijden ook over een goede werksfeer bij de groep. 'Zo heeft hij er voor gezorgd dat Dexia na jaren weer personeelsfeesten organiseert', klinkt het. 'Om de sfeer erin te houden spoort hij werknemers ook aan om aan sport te doen.' Devriendt staat er zelf om bekend een fervent sporter te zijn, met een voorliefde voor onder andere mountainbiken en surfen.  

Internationale ambities

De voorbije maanden werd er ook zwaar onderhandeld om de waarborgregeling voor Dexia met tien jaar te verlengen na 2021. Nu een nieuw Belgisch-Frans garantiesysteem is afgeklopt en er ook een beursexit voor de restbank in de steigers staat, acht Devriendt het moment opportuun om zijn carrière een nieuwe wending te geven.

Dat de bankierszoon - zijn vader was zeteldirecteur voor het latere KBC - internationale ambities had, was geen geheim. Voor hij in 2011 adviseur werd bij de overheidsholding FPIM, had Devriendt er al een rijke carrière op zitten in de financiële sector. Hij maakte passages bij onder meer Ethias, ABN AMRO en Fortis. 

Dexia mag dan wel wat voor op schema zitten in de afbouw van de groep, het wil niet zeggen dat er geen brood op de plank ligt voor zijn opvolger Bart Bronselaer. Die voormalige topbankier in de City, tevens de schoonzoon van CD&V-politicus Etienne Schouppe,  zal fink wat energie moeten steken in de verkoop van de Britse en Italiaanse delen van Dexia's kredietportefeuille. De verkoop van die twee brokken, elk goed voor 21 miljard euro, wordt allebehalve makkelijk nu de Italiaanse politiek in een permanente crisis lijkt een een chaotische brexit steeds dichterbij komt. 

DEXIA IN EEN NOTENDOP
  • De kerntaak van de restbank is de enorme erfenisportefeuille afwikkelen met zo weinig mogelijk verliezen voor de belastingbetaler
  • Dexia is na een kapitaalverhoging van 5,5 miljard eind 2012 voor 99,6 procent in handen van de Belgische en Franse overheid. De nog steeds beursgenoteerde aandelen zijn zo goed als waardeloos
  • Dexia beschikt over een eigen vermogen van 7,2 miljard, 5,3 procent van de 134,6 miljard grote balans. Bij een resterende kredietportefeuille van net geen 100 miljard hoort ook een aan die kredieten gelinkte derivatenportefeuille die daar een veelvoud van is. 
  • Het regelgevend kernkapitaal beloopt 7,5 miljard, 25 procent van de 'risicogewogen' activa van 30,3 miljard
  • Het eigen vermogen en het kernkapitaal zijn belangrijke buffers die de komende jaren de onvermijdelijke verliezen bij de afwikkeling van de portefeuille moeten opvangen
  • Italiaanse (21 miljard), Britse (21 miljard) en Franse (19 miljard) activa vormen de belangrijkste brok van de portefeuille, het Belgische deeltje is met 1,2 miljard relatief klein
  • 93 procent van de portefeuille is voor ratingbureaus 'investment grade', de rest valt onder dat niveau
  • De renteopbrengsten uit de portefeuille zijn sinds 2014 hoger dan de rentelasten om de kortlopende schulden continu te herfinancieren. Toch verliest de bank operationeel zo'n 1 miljoen euro per dag, omdat tegen de continu krimpende balans structureel hoge kosten voor onder meer regelgeving staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud