Advertentie

Zweedse betaalreus Klarna trekt naar Wall Street

De Zweedse betaalreus Klarna heeft de voorbereidende plannen voor een beursgang in de VS ingediend. ©In Pictures via Getty Images

Het Zweedse fintechbedrijf Klarna maakt werk van zijn langverwachte beursplannen en treft voorbereidingen voor een beursgang in New York. De specialist in uitgesteld betalen waagt de sprong op een turbulent moment.

Klarna, dat zich toelegt op technologie om uitgesteld betalen te vergemakkelijken en ook in ons land meer dan een miljoen klanten telt, maakte dinsdagavond bekend dat het bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC de documenten heeft ingediend die een beursgang mogelijk moeten maken.

Wanneer Klarna exact naar Wall Street trekt, staat nog niet vast. De timing is afhankelijk van de uiteindelijke goedkeuring van de SEC en van de marktomstandigheden, zegt het Zweedse bedrijf in een statement.

Advertentie

De beursplannen komen niet bepaald als een verrassing. Klarna, dat zowel de rapper Snoop Dogg als de Brusselse holding GBL onder zijn minderheidsaandeelhouders telt, droomt al jaren luidop van een beursgang. Maar onder andere het gewijzigde renteklimaat, dat zwaar woog op de waarderingen van financiëletechnologiebedrijven, stuurde die plannen flink in de war.

15 miljard
waardering
Investeerders zouden vandaag een prijskaartje van 15 miljard dollar kleven op Klarna.

Drie jaar geleden werd Klarna nog als de waardevolste fintechspeler van Europa beschouwd, met een prijskaartje van meer dan 45 miljard dollar. Maar toen de rentetarieven stegen, hielden investeerders hun portefeuilles weer tegen het licht, waardoor de Zweedse fintechparel veel van haar glans verloor. Bij een kapitaalronde in 2022 werd Klarna nog op 6,7 miljard dollar gewaardeerd. Volgens het persagentschap Bloomberg zou die waardering intussen wel weer zijn opgelopen tot bijna 15 miljard euro.

Hakwerk

Tegelijk moest Klarna zware maatregelen nemen om de oplopende verliezen in te dammen. Onder meer door loodzware investeringen in expansie in de Verenigde Staten leed het fintechbedrijf in 2022 nog een verlies van bijna 1 miljard euro. Door fors te snijden in het personeelsbestand - topman Sebastian Siemiatkowski zei onlangs dat artificiële intelligentie vandaag het werk van 700 werknemers verricht - wist Klarna die verliezen wel sterk terug te dringen. Afgelopen zomer meldde het bedrijf zelfs zijn eerste operationele winst van 59 miljoen euro.

Terwijl Klarna al dat hakwerk deed, speelde zich in de raad van bestuur een machtsstrijd af tussen de twee oprichters van de groep, Siemiatkowksi en Victor Jacobsson. Als gevolg van die strijd werd begin oktober nog een van de medestanders van Jacobsson uit de raad van bestuur gestemd.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud