Advertentie

AXA België schrapt 650 jobs

©BELGA

AXA België schrapt de komende twee jaar 650 jobs. Dat bevestigt de verzekeraar.

Het banenverlies past in een strategische heroriëntering van de verzekeraar. ‘Het strategisch plan kan leiden tot het verdwijnen van 650 arbeidsplaatsen in de onderneming in de loop van de twee volgende jaren’, stelt AXA.

Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 jobs verdwijnt. Volgens de bond ACLVB kan het banenverlies later nog fors oplopen.

Brugpensioen

De directie zegt alle wettelijke mogelijkheden te willen gebruiken ‘om de gevolgen voor de tewerkstelling, en meer in het bijzonder het aantal gedwongen ontslagen, te beperken'. AXA heeft, met een gemiddelde leeftijd van circa 45 jaar, een relatief oud personeelsbestand. Wellicht wordt gedacht aan het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen.

CEO Jef Van In: 'Er is een arsenaal aan oplossingen om gedwongen ontslagen te vermijden: vervroegd pensioen, inperking van de werktijd, omscholing ... We moeten nu de ruimte geven aan de sociale dialoog.'

23.000
Er werkten eind vorig jaar 23.000 personen voor de verzekeringssector met een contract voor onbepaade duur. Dat zijn er amper 750 minder dan in 2006.

Het nieuws over het sociaal plan werd maandagochtend meegedeeld op bijzondere ondernemingsraden bij zowel de verzekeraar AXA als de bankzuster AXA Bank. Bij de bank ging het om een louter informatieve vergadering, zonder aankondiging van banenverlies.

Het sociaal plan bij AXA België is bijzonder ingrijpend als men de evolutie van de totale werkgelegenheid in de verzekeringssector bekijkt. Eind vorig jaar hadden in de sector net geen 23.000 werknemers een contract van onbepaalde duur (23.752 het jaar ervoor). Het gaat in één trek dus om 3 procent van de totale tewerkstelling in de sector.

©Tijd Multimedia

 

Loonverlies

AXA heeft niet alleen de intentie om 650 banen te schrappen in de verzekeringsactiviteiten, maar het resterende personeel zal ook moeten inleveren op loon. Dat zegt LBC-NVK-secretaris Vic Van Kerrebroeck. De vakbonden kregen op de ondernemingsraad te horen dat de lonen bij AXA 20 procent hoger liggen dan het gemiddelde in de sector. Daarom wil het bedrijf snijden in de lonen en de groepsverzekeringen.

'Van de 150 miljoen euro geplande besparingen moet twee derde van de lonen komen', aldus Van Kerrebroeck. AXA wil het loonbeleid 'verder herzien om de eenheidskosten per werknemer aan te passen aan de markt, maar globaal met behoud van een modern en aantrekkelijk loon', aldus het bedrijf in een mededeling.

Strategische heroriëntatie

De nieuwe strategie houdt onder meer in dat AXA vanaf 1 januari 2017 geen nieuwe individuele beleggingsverzekeringen meer gaat verkopen. Onlangs zag de groep zich genoodzaakt de levenslang beloofde rente van 4,75 procent op een populair spaarproduct, Crest20, te verlagen. Klanten krijgen een uitkoopoptie.

AXA gaat voortaan focussen op schadeverzekeringen en pensioenopbouw voor werkgevers, zelfstandigen en particulieren.

Er was onlangs een wissel aan de top bij AXA België. Jef Van In, de CEO van AXA Bank, werd de CEO van de verzekeraar AXA. Hij verving de Nederlander Frank Koster, die de AXA-groep verliet na onenigheid met de moedergroep in Parijs.

AXA Bank schrapte twee jaar geleden al één op de zes banen. Er verdwenen 148 van de 852 jobs, waarvan de helft via een gedwongen ontslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud