Ageas kijkt naar nieuwe deals in Portugal

©BELGA

Met de geplande overname van de Portugese activiteiten van AXA is de honger van de Belgische verzekeringsgroep in het Zuid-Europese land blijkbaar nog niet gestild. Want als de lokale verzekeraars Açoreana en Lusitânia te koop worden aangeboden, zal Ageas naar die dossiers kijken, zegt Steven Braekeveldt, de directeur Continentaal Europa van de Bel20'er.

Ageas is de laatste dagen bijna niet uit het nieuws te branden. Het begon een week geleden met de aankondiging van goede halfjaarcijfers en de inkoop van eigen aandelen voor nog eens 250 miljoen euro. Vrijdag volgde het bericht dat Ageas 191 miljoen euro op tafel legt voor de Portugese tak van het Franse AXA en maandag was er het nieuws dat Ageas een alliantie opzette voor de Vietnamese markt. 

Door de deal in Portugal versterkt Ageas zijn leiderspositie voor levensverzekeringen en springt het voor schadepolissen van de zesde naar de tweede plaats. Gecombineerd zal Ageas na de overname een marktaandeel hebben van 14 procent.

Maar de groep gaat daarmee niet op haar lauweren rusten en staat open voor nieuwe deals. Aan de Portugese krant Jornal de Negocios zei Braekeveldt dat Ageas naar andere overnamedossiers in Portugal zal kijken van zodra die zich aandienen. Hij noemde daarbij expliciet de lokale verzekeraars Açoreana en Lusitânia. 'Als Açoreana naar de markt komt zullen we daarnaar kijken. En als Lusitânia naar de markt komt, zullen we daar ook naar kijken', aldus de Ageas-topman.

Europa

Ageas werd in de lokale pers al eerder in verband gebracht met Açoreana, een verzekeringsmaatschappij die zoals de naam suggereert actief is op de Azoren (en Madeira) maar ook op het Europese vasteland. Açoreana is voor 48 procent in handen van de Portugese bank Banif - de rest van het kapitaal zit bij de familie van Banif-oprichter Horacio Roque - en die bank dient van Europa belangen af te stoten in ruil voor 1,1 miljard euro staatssteun. De EU is wel nog bezig met een diepgaand onderzoek naar het dossier, maar Banif meldde in mei al dat de verzekeraar sowieso de deur uitgaat. Alle aandelen worden te koop aangeboden, dus ook die van de Roques, maar het verkoopproces bevindt zich wel nog in een erg pril stadium, heette het toen. 

Braekeveldt noemde Açoreana een aantrekkelijke partij gezien zijn omvang en het feit dat er producten verkocht worden via bankkantoren. Ageas heeft heel wat ervaring als bank-verzekeraar.  

Lusitânia is eigendom van de mutualistische financiële groep Montepio uit Portugal. Ook daar beweegt van alles. Zo haalde Montepio dit jaar al 200 miljoen euro vers geld op en werd het belang in een bank in Angola van de hand gedaan. Officieel staat Lusitânia niet te koop, maar volgens Jornal de Negocios is iedereen op de Portugese markt overtuigd van het tegendeel.  

Woordvoerster Greet Poulmans van Ageas bevestigde dat de groep 'wil blijven groeien in markten waar we al aanwezig zijn'. 'Daarom kijken we naar elk dossier dat kan helpen ons marktaandeel te vergroten, vooral in niet-leven.' Zowel Açoreana als Lusitania staan sterker in schade- dan in levensverzekeringen. Volgens de Portugese financieeltoezichthouder ASF waren ze in 2014 respectievelijk goed voor de vijfde (6,9% marktaandeel) en de negende plaats (4,5% marktaandeel) voor schadepolissen. 

Azië

Ageas ging in het voorjaar ook al van start met een joint venture op de Filipijnen. De Bel20'er werd eveneens genoemd als potentiële koper van de verzekeringstak van Bank Rakyat Indonesia en gaat mogelijk een groter belang nemen in zijn alliantie in India. In eigen land wordt Ageas wel eens gekoppeld aan Ethias. Maar er is ook sprake van desinvesteringen: zo zou Ageas eventueel zijn activiteiten in Hongkong willen afstoten en begin dit jaar kon het de verkoop van de Britse levensverzekeraar Ageas Protect afronden.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud