Advertentie

Ageas krikt dividend stevig op

Ageas-CEO Bart De Smet ©Thierry du Bois

Na een sterk jaar voor de 'onderliggende' verzekeraar laat Ageas de aandeelhouders meegenieten: het dividend stijgt met 11 procent tot 1,55 euro bruto per aandeel.

Ageas zag over 2014 de nettowinst met 16 procent zakken tot 476 miljoen, in lijn met de 484 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. Die daling is vooral te wijten aan de 'algemene rekening', waar het resterende puin van de geïmplodeerde juridische voorganger Fortis in ondergebracht is.

Vorig jaar bleek nog eens dat zes jaar na die ondergang dat puin nog altijd stevige impact kan hebben: Ageas moest een provisie van 130 miljoen in de boeken nemen, nadat een Amsterdamse rechter potentieel het pad naar flink wat schadeclaims uit het Fortis-verleden effende.

Operationeel is echter de winst van de 'onderliggende' verzekeraar relevanter. En die steeg 13 procent naar 737 miljoen, iets onder de ongeveer 750 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. In België, waar de groep marktleider is, steeg de nettowinst 17 procent naar 392 miljoen euro. Maar de sterkste groei was er in Azië, dat de winstbijdrage 21 procent opkrikte naar 172 miljoen euro.

De verzekeraar laat die hogere nettowinst ook naar de aandeelhouders vloeien. Het brutodividend stijgt 11 procent naar 1,55 euro per aandeel. De groep keert zo 333 miljoen euro uit, 45 procent van de verzekeringswinst. Dat is in lijn met de doelstelling die Ageas sinds de doorstart in 2009 hanteert, namelijk 40 à 50 procent van de verzekeringswinst uit te keren.

De 'oorlogskas' van de verzekeraar is nog steeds goed gevuld, met een nettokaspositie van 1,6 miljard euro. Dat is 300 miljoen minder dan de 1,9 miljard eind 2013, maar dat is vooral omdat Ageas 275 miljoen cash in iets beter renderende 'liquide activa op meer dan één jaar' - vooral termijnrekeningen - parkeerde. 

Rond overnames blijft het sinds een mogelijke deal rond het Italiaanse Milano een jaar geleden afketste vooralsnog stil. CEO Bart De Smet maakt er geen geheim dat hij een deel van de cash graag aan het werk zou zetten met deals, maar niet tegen eender welke prijs

Opvallend is nog de sterke stijging van het eigen vermogen over 2014. Die 'spaarpot van de aandeelhouders' beloopt nu 10,2 miljard euro of 46,60 euro per aandeel, tegenover 8,5 miljard of 37,65 euro per aandeel eind 2013. Dat is vooral te danken aan de forse stijging van de obligatiekoersen in 2013, waardoor de latente meerwaarden verdubbelden naar 2,6 miljard euro. Obligaties maken bijna 80 procent uit van de ruim 70 miljard euro grote beleggingsportefeuille van de verzekeraar. 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud