Bank Crelan zwaar getroffen door fraude

CEO Luc Versele ©BELGA

Crelan is het slachtoffer geworden van zware fraude. De schade kan oplopen tot 70 miljoen euro. Het gaat om een van de zwaarste fraudegevallen uit de Belgische bankgeschiedenis. Toch maakt de bank binnenkort een 'significant' positief resultaat over 2015 bekend.

Crelan is het slachtoffer geworden van 'belangrijke fraude', waarvan de schade  kan oplopen tot maximaal 70 miljoen euro. Dat heeft de bank dinsdag zelf bekendgemaakt. 'Er zijn geen klanten geïmpacteerd', benadrukt Crelan. De fraude werd vanuit het buitenland georganiseerd.

De feiten kwamen aan het licht bij interne controles. De bank heeft bijkomende, uitzonderlijke maatregelen genomen om de interne veiligheidsprocedures te versterken. Het parket en de toezichthouders zijn op de hoogte. 'Crelan verleent zijn volledige medewerking aan het gerecht, dat dit fraudegeval onderzoekt'.

Luc Versele, de CEO van Crelan, stelt in het bericht dat 'gezien de historisch opgebouwde reserves Crelan dit schadegeval kan dragen zonder gevolgen voor de klanten en coöperanten'. 'De onderliggende rendabiliteit van de bank blijft intact.'

Crelan wijst erop dat zijn solvabiliteitsratio - ook als de schade uiteindelijk 70 miljoen blijkt te zijn - nog altijd meer dan 12 procent bedraagt. 'Dat is een stuk boven de door de regelgevers verplichte ratio.'

In het belang van het onderzoek wil Crelan geen verdere informatie geven. Het is dus niet duidelijk hoe de bank werd opgelicht. Mogelijk gaat het om digitale fraude, aan praktijk waaraan de Belgische banken tot nog toe grotendeels ontsnapten.

Resultaten

Crelan, het vroegere Landbouwkrediet, boekte over de eerste helft van 2015 35,3 miljoen euro nettowinst. Het lijkt er dus op dat de fraudezaak de winst van het hele jaar dreigt op te souperen. 

Maar dat ontkent Isabelle D'Haeninck, woordvoerster van Crelan. 'We zullen binnenkort een significant positief resultaat bekendmaken over 2015, inclusief de impact van de fraude.'

In september vorig jaar meldde de bank nog dat ze 200 miljoen euro coöperatief kapitaal had opgehaald en dat de groep weer helemaal Belgisch en helemaal coöperatief was geworden na het vertrek van Crédit Agricole uit het aandeelhouderschap. De fraude komt dan ook op een slecht moment, zeker omdat de instelling uitpakt met een duurzaam en veilig imago.

De zaak komt ook net op het moment dat Crelan de verkoop van de internetbank Keytrade aan de Franse groep Crédit Mutuel Arkea (Fortuneo) aan het afronden is. Maar de kans is klein dat het dossier daarop een impact heeft.

Het parket van Brussel bevestigde dinsdag een klacht wegens fraude van Crelan ontvangen te hebben. De klacht werd ingediend bij de politie en vervolgens overgemaakt aan het parket dat onmiddellijk een onderzoeksrechter inschakelde. Het onderzoek wordt gevoerd door de financiële sectie van de federale politie van Brussel. In het belang van het onderzoek legt het parket voorlopig geen nadere verklaringen af. 

KBC

Met potentieel 70 miljoen euro is het een van de zwaarste fraudegevallen uit de Belgische bankgeschiedenis. KBC werd in 2010 wel getroffen door serieuze fraude bij KBC Lease UK, waarvoor conservatief en maximaal 175 miljoen euro provisie werd aangelegd. Maar van die provisie kon de bank later eerst 15 en daarna 126 miljoen euro terugnemen, waardoor de schade 'beperkt' bleef tot 34 miljoen euro. Mogelijk kan ook Crelan nog geld recupereren.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect