Belg bereid rijgedrag te delen met verzekeraar
Automobilisten willen persoonlijke data met hun verzekeraar delen in ruil voor cadeaus en mobiliteitsdiensten.
Het consultancybureau Deloitte ondervroeg 15.000 consumenten in elf Europese landen, onder wie ruim 1.400 Belgen. Van alle Europeanen blijken de Belgische ondervraagden er het minst een probleem mee te hebben om hun wagen- en rijgegevens te delen met hun verzekeringsmaatschappij.
Ideale testmarkt
Vier op de tien Belgen zeggen daartoe zeer bereid te zijn, tegenover maar drie op de tien Nederlanders en slechts één op de vier Duitsers. Nog eens vier op de tien Belgen zeggen eerder neutraal te staan tegenover de vraag.
Slechts twee op de tien hebben grote bezwaren. Dat maakt van het kleine België een ideale testmarkt voor autopolissen op basis van telematicagegevens, besluit Deloitte. Het delen van lokalisatie- en familiale gegevens ligt wel gevoeliger bij de Belgische consument.
Zwarte doos
Verzekeraars als AXA, P&V, AG Insurance, Corona Direct en Baloise hebben de voorbije jaren al verscheidene polisvarianten uitgeprobeerd waarbij een zwarte doos of een inplugstick in de boordcomputer de voertuig- en rijgegevens registreert en in sommige gevallen online doorstuurt naar een datacenter. Maar dat heeft nog niet tot een commerciële toepassing geleid.
'De verzekeraars testten met de snufjes telkens het ‘pay how you drive’-principe uit. Hoe veiliger je rijdt, hoe goedkoper je autopolis.'
De verzekeraars testten met de snufjes telkens het ‘pay how you drive’-principe uit. Hoe veiliger je rijdt, hoe goedkoper je autopolis. AG Insurance besliste begin dit jaar evenwel om niet over te gaan tot een commerciële toepassing omdat de registratie van rijgegevens niet tot een noemenswaardig effect op het rijgedrag of schadegevallen leidde.
Beloningen
Volgens Deloitte moeten verzekeraars de telematica niet zozeer aan kortingenschema’s, maar aan diensten en beloningen proberen te koppelen. Die verschuiving is ook al aan de gang. Zo biedt de formule AXA DriveXperience naast kortingen ook taxicheques en gratis rijevaluaties aan. De app KBC DriveSafe helpt jongeren bij hun theoretisch rijexamen.
‘Als we de Belgische consumenten vroegen wat ze in ruil willen om hun privédata te delen met de autoverzekeraar, dan komt pechverhelping onderweg als eerste uit de bus, gevolgd door gratis olie of brandstof en automatische pechverhelping op afstand’, zegt Kasper Peters, de directeur financiële diensten bij Deloitte.
Het consultancybureau Deloitte voorspelt dat tegen 2020 bijna een zesde van de Belgische autoverzekeringsmarkt uit telematicagekoppelde polissen zal bestaan.
Het consultancybureau voorspelt dat tegen 2020 bijna een zesde van de Belgische autoverzekeringsmarkt uit telematicagekoppelde polissen zal bestaan, goed voor 500 miljoen euro omzet. ‘Dat is het marktpotentieel op basis van de consumentenverwachtingen’, zegt Arno De Groote, verzekeringsexpert bij Deloitte.