Advertentie

Belgische robotadviseur lonkt naar kleine belegger

©REUTERS

Aan particulieren een online beleggingsalternatief aanbieden voor het spaarboekje. Dat is de ambitie van Birdee, naar eigen zeggen de eerste robotadviseur ‘made in Belgium’, die zich opmaakt voor zijn lancering.

Birdee is in de Belgische banksector vooral bekend als technologieleverancier voor KeyPrivate, de dienst voor het onlinevermogensbeheer van Keytrade Bank. Maar dit najaar wil het van oorsprong Luikse bedrijf de beleggers rechtstreeks aanspreken via zijn eigen website birdee.co . Het uitproberen van de voorlopige versie is momenteel intern al aan de gang, daarna volgt een test met een beperkte groep externen. De lancering voor het grote publiek is voor eind dit jaar gepland.

Op het Birdee-platform zullen beleggers eigenhandig kunnen kiezen tussen 15 beleggingsportefeuilles, zonder nog de tussenkomst van de bank of een vermogensbeheerder. De website zal de belegger op speelse wijze leiden naar het voor hem meest gepaste profiel, van risicoschuw tot dynamisch. ‘We willen ons in de communicatie onderscheiden met een erg intuïtieve en didactische aanpak, zodat elke stap voor de klant begrijpelijk blijft. Gamification, zeg maar’, legt CEO en co-stichter Geoffroy de Schrevel (foto) uit.

We hopen bij het grote publiek een nieuwe manier van sparen te introduceren.
Geoffroy de Schrevel
CEO Birdee

Geautomatiseerde systemen beheren het ingelegde geld, waarvoor het fintechbedrijf het minimum democratisch op 1.000 euro legt. ‘Het geld zal altijd opvraagbaar zijn. Daarmee hopen we bij het grote publiek een nieuwe manier van sparen te introduceren, iets tussen het spaarboekje en de beleggingsfondsen in. We verwachten dat er belangstelling voor zal zijn, gezien de historisch lage rentevoeten’, zegt De Schrevel.

Birdee zal per jaar 1 procent van de waarde van de beleggingsportefeuille aanrekenen als commissie. Dat zal gebeuren in zes schijven: om de twee maanden wordt de gemiddelde waarde berekend en een zesde van 1 procent aangerekend.

Opmars

Zo’n directe vorm van internetbeleggen is enkele jaren in opmars met platformen als Betterment of Wealthfront in de VS of Nutmeg in het VK. Twee Zwitserse professoren lanceerden onlangs Ways2Wealth, een niet-commerciële blog die beweert professionele beursalgoritmes gratis toegankelijk te maken voor de kleine belegger.

Ook op de Belgische markt barst de strijd los. Naast de fusiebank Keytrade-Fortuneo bieden ook de bank Medirect en de vermogensbeheerder TreeTop alternatieven aan. Eerder dit jaar lanceerde ook de Nederlandse robotadviseur Pritle zich in België. Birdee is zelf geen bank en zal dus geen klantengeld bijhouden. Daarvoor zal het platform met een niet nader genoemde ‘bekende Europese bank’ samenwerken. Het staat als fintechbedrijf onder toezicht van de Luxemburgse financiële waakhond CSSF. Het platform zal niet alleen in België, maar ook in Frankrijk en Luxemburg gelanceerd worden.

Trackers

Alle beleggingen lopen via trackers of ETF’s (Exchange Traded Funds). Dat zijn beursgenoteerde fondsen die zo nauwkeurig mogelijk een index volgen. Niet alle beleggingsbeslissingen worden aan algoritmes overgelaten. De Luikse professor Georges Hübner zal het investeringscomité leiden. Zijn Duitse collega Alfred Steinherr, een gewezen hoofdeconoom van de Europese Investeringsbank, leidt de strategische raad.

De banken waar Birdee als institutionele partner de technologie voor levert, reageren gemengd. ‘Sommige vinden het prima dat we zelf de stap naar de beleggers zetten. We eat our own dog food. Andere zijn minder overtuigd. Nog andere geloven niet dat we een eigen consumentenmerk in de markt kunnen zetten’, zegt De Schrevel, die erkent dat naamsbekendheid wellicht de grootste uitdaging wordt.

De start-up komt niet onbeslagen op het ijs, want hij is verbonden aan het moederbedrijf Gambit Financial Solutions, waar onder meer Hübner en De Schrevel aandeelhouder van zijn. Die softwareleverancier bestaat al sinds 2007 en haalde vorig jaar 2,7 miljoen euro omzet. Gambit levert onder meer adviessoftware voor de kantoorhouders van Beobank.

Birdee heeft onlangs een wedstrijd van BNP Paribas Fortis voor financiële starters gewonnen.

robotadvies

Robotadviseurs maken maximaal gebruik van computergestuurde modellen en algoritmes om de ideale portefeuille voor de belegger samen te stellen. Alles gebeurt online. Slimme software vervangt het traditionele, fysieke gesprek met de financieel adviseur. De particulier dient een vragenlijst te beantwoorden die bepaalt of hij een voorzichtige of eerder een dynamisch profiel heeft. Dat is verplicht door de regelgever. Daarna kiest hij het bedrag dat hij wil investeren en dat wordt dan automatisch door de computer geïnvesteerd, doorgaans in fondsen of ‘trackers’. Individuele voorkeuren voor bepaalde aandelen zijn in principe niet mogelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud