Advertentie

'Chinese miljardairs azen op Ageas Hongkong'

Miljardair Guo Guangchang, de topman van Fosun. ©Bloomberg

Guo Guangchang, de Chinese miljardair die aan het hoofd staat van de holding Fosun, is een van de resterende kandidaten voor de overname van de activiteiten van Ageas in Hongkong. Dat meldt het persbureau Bloomberg op basis van bronnen dicht bij het dossier. Fosun krijgt concurrentie van de groep FWD van miljardair Richard Li uit Hongkong.

Het verzekeringsconcern Ageas lijkt niet uit het nieuws te branden. De Bel20'er kwam de voorbije weken vooral in de actualiteit door zijn expansie, met de overname van AXA Portugal, de interesse voor nog andere Portugese verzekeraars en de start van joint ventures in Vietnam en op de Filipijnen. Tussendoor pakte het concern ook nog uit met sterke cijfers en een aandeleninkoop.

Maar Ageas werd midden juli ook genoemd in een desinvesteringsdossier. Toen meldde de gespecialiseerde nieuwsdienst Mergermarket dat de groep de zakenbank Morgan Stanley de opdracht gegeven had om een koper te vinden voor zijn Hongkongse levensverzekeringsactiviteiten. Die deal zou meer dan 1 miljard dollar (900 miljoen euro) kunnen opleveren.

Waarom Ageas af wil van Hongkong is niet helemaal duidelijk. Het bedrijf, dat net sterk focust op Azië, geeft geen commentaar over het dossier. In een interview met De Standaard herhaalde CEO Bart De Smet onlangs niet te antwoorden 'op dat soort marktgeruchten'. Maar meer algemeen zei hij dat het niet de bedoeling is van de groep om 'zo veel mogelijk vlaggen te planten in zo veel mogelijk landen' en gaf hij ook aan dat Ageas in Hongkong slechts de elfde speler is en er geen bank-verzekeraar is, een model 'dat daar goed werkt'. Ageas is winstgevend in Hongkong.

Nu komt Bloomberg met de informatie dat Ageas het aantal mogelijke kopers heeft ingeperkt. Volgens het persbureau horen Fosun en FWD tot de partijen die een uitnodiging in de bus kregen om een finaal bod uit te brengen. Fosun is een bekende naam: de holding is onder meer aandeelhouder van Club Med en Cirque du Soleil en werkte zich onlangs nog in het nieuws in ons land met een ongevraagd bod op financiële groep BHF Kleinwort Benson, die noteert in Brussel en er gevestigd is. Ageas en Fosun kennen elkaar allicht: in Portugal is Fosun de eigenaar van de grootste verzekeraar, Fidelidade.

Fortis

FWD is in handen van Richard Li, een tycoon uit Hongkong. De ironie wil dat hij de Hongkongse levensverzekeraar waarop hij nu aast, in 2007 verkocht aan Ageas' voorganger Fortis. Li keerde in 2012 terug in de verzekeringssector door de overname van een reeks Aziatische onderdelen van het Nederlandse ING.

Beide namen werden onlangs ook genoemd door Mergermarket. Taiping Insurance, de Chinese partner van Ageas, toonde ook belangstelling voor het dossier, net als de eveneens Chinese verzekeringsgroep Anbang, bij ons de opkoper van Fidea en Delta Lloyd Bank. Of zij nog in de running zijn, is onduidelijk. Volgens Bloomberg hakt Ageas binnen zowat een maand de knoop door.    

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud