Chinezen van Anbang injecteren 90 miljoen in Nagelmackers

©Photo News

Bank Nagelmackers (ex-Delta Lloyd Bank) krijgt van haar nieuwe aandeelhouder Anbang, de Chinese verzekeraar, 90 miljoen euro extra kapitaal toegeschoven.

Bank Nagelmackers, zoals de financiële instelling sinds kort heet, maakt sinds de zomer formeel deel uit van Anbang Insurance, de verzekeraar die bij ons ook Fidea in handen heeft. De Chinezen betaalden 206 miljoen voor de Belgische bank.

Nu trekken ze daarbovenop nog eens 90 miljoen euro uit. Dat staat in een kort gesprek van het nieuwe Nagelmackers Magazine met financieel directeur Filip De Campenaere van de bank. Het gaat niet om werkingsmiddelen om onder meer de naamswijziging te financieren, maar om bijkomend kapitaal.

540 miljoen
De Chinese verzekeraar Anbang investeerde naar schatting al ruim 540 miljoen euro in België.

‘Op dit moment hebben we 300 miljoen euro aandelenkapitaal’, zegt De Campenaere in een toelichting. ‘Daarbij komt een lening van 60 miljoen die ook geldt als kapitaal. De lening werd verstrekt door Delta Lloyd Groep, onze vorige aandeelhouder. Nu Delta Lloyd een derde partner is geworden willen we ervan af. We hebben tijdens het verkoopproces over die kwestie gesproken met Anbang en zij waren bereid ons geld ter beschikking te stellen om die lening af te lossen.’

Het verschil tussen de 60 en de 90 miljoen bestaat uit extra kapitaal om de groei van Bank Nagelmackers te ondersteunen, bijvoorbeeld in de vorm van extra kredietverstrekking aan kmo’s en particulieren. ‘Want kredieten blijven een speerproduct van Nagelmackers om klanten aan te trekken’, zegt De Campenaere.

Hij wijst erop dat het kapitaal van de bank per saldo - rekening houdend met de aflossing van de lening - met 30 miljoen euro toeneemt. En dat de injectie er niet komt op vraag van de Nationale Bank, de toezichthouder, als voorwaarde voor de overname van de instelling.

Met het extra kapitaal belanden we vooraan in het peloton in België.
filip de campenaere
cfo bank nagelmackers

Want de Nationale Bank legde Bank Nagelmackers de vereiste op om een kapitaalbuffer te hebben van 9,5 procent van de risicogewogen activa. ‘En met 13,8 procent zitten we daar flink boven’, legt de financieel directeur van de bank uit. ‘Maar een interne vergelijkende studie van de kapitaalratio van de Belgische groot- en vermogensbanken leerde dat we daarmee toch achteraan in het peloton zitten. De meeste spelers hebben 14 tot 14,5 procent. Met die 30 miljoen euro stijgen we naar 14,5 procent en belanden we dus vooraan in het peloton.’ Althans binnenkort, want de kapitaalinjectie moet nog worden doorgevoerd. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende maand of begin volgend jaar.

De operatie toont aan dat het Anbang ernst is met zijn plannen voor ons land. Inclusief de overname van Fidea loopt de totale investering van de Chinezen in België op tot naar schatting ruim 540 miljoen euro. De extra steun voor Nagelmackers is tegelijk een verademing voor de bank die onder Delta Lloyd gedwongen was te besparen en in een soort negatieve spiraal was beland.

Anbang trok eind oktober ook al zijn portemonnee open in Nederland door 1,35 miljard euro te pompen in de verzekeraar Vivat. Dat was nodig omdat de kapitaalsituatie van Vivat er slechter aan toe was dan gedacht. Daardoor kon Anbang het bedrijf kopen voor een symbolische euro in plaats van de eerder afgesproken prijs van 150 miljoen. De injecties in België en Nederland nemen ook de twijfels weg over de financiële vuurkracht van Anbang die onder meer ontstaan waren bij het ratingbureau Standard & Poor’s.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n