Digitale hulpjes bedreigen kmo-boekhouder

Ondernemers die verdrinken in de paperassen vinden bij digitale boekhouders gebruiksvriendelijke software en gespecialiseerd advies. ©Photo News

Er komen steeds meer digitale diensten op de markt die het factuurbeheer van kleine bedrijven automatiseren. Wordt hun boekhouder straks overbodig?

Duizenden zelfstandigen en zaakvoerders van kleine bedrijven doen hun boekhouding nog op de traditionele manier. Elk kwartaal stappen ze met een klasseermap, schoendoos of wijnkist vol papieren facturen naar hun persoonlijke boekhouder, die de paperasserij handmatig in de computer verwerkt. Maar daar komt stilaan verandering in. De digitale golf die eerder al de grote en middelgrote ondernemingen overspoelde, bereikt nu ook de kleine bedrijven. Gebruiksvriendelijke softwarepakketten maken het voor de bakker op de hoek mogelijk zijn facturenstroom te automatiseren.

ING België lanceert deze maand een onlineplatform waar kmo’s facturen kunnen aanmaken en opvolgen. De bank sloot een partnerschap met twee Finse bedrijven, de e-factuurgroep Basware en het fintechbedrijf Zervant. De Belgische poot van Basware is gebouwd op de voormalige e-facturatiediensten van Certipost (ex-Bpost). Zervants facturatiesoftware, die al gebruikt wordt door 100.000 ondernemers in 48 landen, maakt het voor kmo’s makkelijker om facturen op te stellen, na te gaan welke betaald zijn en ze meteen elektronisch door te sluizen naar de boekhouding. ING België biedt de dienst gratis aan tot eind augustus en werkt daarna met maandcontracten.

De Finnen zijn niet de enige spelers op de ontluikende markt van boekhoudautomatisatie. Naast fintechbedrijven willen ook bedrijfsadviseurs een deel van de koek. De accounting- en consultinggroep Moore Stephens Belgium rolt een digitaal platform voor kmo’s uit onder het merk Oktav dat ze in de komende weken in een eerste fase voorstelt aan enkele duizenden klanten.

De boekhouder zal nog een controlefunctie uitoefenen. Maar er komt tijd vrij voor diensten met toegevoegde waarde.
Hans Cools
co-CEO Moore Stephens Belgium

‘We noemen het live boekhouden’, zegt Hans Cools, co-CEO bij Moore Stephens Belgium. ‘De ondernemer kan zijn facturatie online uploaden en krijgt meteen een soort dashboard met een overzicht van alle financiële cijfers. Onze boekhouders zullen klaarstaan om die te analyseren. We willen het verschil maken door niet alleen software, maar zowel de technologie als de adviseurs gebundeld aan te bieden.’ Indien nodig belooft Oktav te helpen bij het inscannen van de facturen uit de klasseermappen of schoendozen. De prijs van het digitale boekhoudkantoor hangt af van de gekozen dienstverlening en het aantal te verwerken documenten.

Gaan we naar het einde van de boekhouder? ‘Nee’, denkt fintech-investeerder Jürgen Ingels. ‘Maar de job van boekhouder zal wel grondig veranderen, naar gespecialiseerd advies. Vandaag spenderen boekhouders nog veel tijd aan de opmaak en weinig tijd aan de analyse van de boekhouding. In de toekomst zal dat omgekeerd zijn. Alles wat ‘low level input’ is, gaat eruit. Zodra de financiële gegevens ingebracht zijn, kunnen ze in realtime vanuit de factuur in de databanken vloeien en meteen met de resultatenrekening en de balans verzoend worden.’

Cools denkt in dezelfde richting. ‘De boekhouder zal nog altijd een controlefunctie uitoefenen. Maar er komt tijd vrij om de bedrijfsleider bij te staan bij de interpretatie van de cijfers en voor andere diensten met toegevoegde waarde, zoals advies over regelgeving.’

Hardnekkig papier

Het digitale pad is nog lang. Papier is nog altijd goed voor bijna de helft van alle verkoopfacturen tussen ondernemingen, concludeert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen uit de statistieken van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging. Van elke 100 facturen tussen bedrijven worden er 48 op papier verstuurd, 43 via e-mail en slechts 9 via een apart digitaal platform, nochtans het efficiëntste kanaal voor automatische factuurverwerking. Wellicht zijn de digitale platformen nog onvoldoende gestandaardiseerd.

De groei van de e-factuur slabakte in het voorbije jaar, stelt het NSZ vast, en dat heeft volgens de organisatie veel met de boekhouders te maken. ‘Driekwart van de boekhouders blijft zijn eigen facturen op papier versturen. Ze staan sceptischer tegenover e-facturatie dan hun klanten’, zegt de zelfstandigenorganisatie. ‘Zeker kleine ondernemingen laten zich voor alles inzake facturatie adviseren door hun boekhouder. Als die niet gelooft in digitale facturatie, zal zijn klant dat meer dan waarschijnlijk ook niet doen en dus papieren facturen blijven uitsturen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content