Advertentie

KBC zet 2015 erg sterk in

KBC-CEO Johan Thijs ©BELGA

De financiëledienstengroep krikte de nettowinst over het eerste kwartaal bijna de helft op, ruim beter dan verwacht. Dit vooral dankzij de sterk stijgende commissies op de meer dan 200 miljard beleggersgelden die KBC intussen beheert.

KBC heeft 2015 erg sterk ingezet. De financiëledienstengroep haalde over het eerste kwartaal een nettowinst van 510 miljoen euro, ruim beter dan de 399 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden.

Dit ondanks het feit dat het gros van de bankenheffingen die KBC moet betalen door een nieuwe boekhoudnorm nu ten laste van het eerste kwartaal moeten gelegd worden. Daardoor is ook het cijfer voor het eerste kwartaal van 2014 herzien, naar 347 miljoen. De presentatie bij de kwartaalcijfers leert dat KBC raamt dat van de 400 miljoen bankentaksen die KBC dit jaar raamt te betalen er 264 miljoen in het eerste kwartaal vallen, waarvan 222 miljoen op voorhand te betalen is (zie screenshot). 'De bankentaksen vertekenen zwaar onze kwartaalcijfers', verklaarde CEO Johan Thijs.

©KBC

De kwartaalwinst per aandeel steeg van 0,32 naar 1,19 euro. Dat is vooral omdat KBC dit boekjaar geen coupon van 8,5 procent moet uitkeren op de resterende staatssteun, waardoor er meer overblijft voor de 'gewone' aandeelhouders.

De sterke winststijging komt er ondanks een rentemarge, die weliswaar van 2 naar 2,08 procent steeg op jaarbasis, maar nauw blijft. Dat is de marge die een bank verdient door in essentie kortlopende deposito's in langlopende kredieten en beleggingen om te zetten. Door het goedkopegeldbeleid van de Europese Centrale Bank staat die marge al jaren onder druk. Tegenover het vierde kwartaal kromp de rentemarge, vooral omdat de bank een stuk minder eenmalige vergoedingen opstreek van klanten die hun woonkrediet herfinancierden. 

©KBC

Daar tegenover staat wel dat de lage rente steeds meer klanten er toe aanzet een deel van hun laagrentend spaarboekje in te ruilen voor andere beleggingsproducten, waar de bank commissie-inkomsten op verdient. Het beheerd vermogen van KBC steeg jaar op jaar met een kwart tot 208 miljard euro. Die groei is voor twee derde te danken aan het sterke beursklimaat en voor één derde aan netto-instromen. En die commissie-inkomsten volgen, met een forse toename van 13 procent naar 632 miljoen euro. 

Thijs: 'De stijging in de commissie-inkomsten is de grootste positieve verrassing van dit kwartaal.'

Topman Johan Thijs bevestigde dat KBC tegen eind dit jaar 'een aanzienlijk stuk' van de resterende Vlaamse staatssteun, 2 miljard euro, zal terugbetalen. Hij plakte er geen exacte timing en geen bedrag op, maar wees erop dat KBC van Europa sowieso 333 miljoen euro per jaar moet terugbetalen, of inclusief boetes 500 miljoen euro. 'De terugbetaling zal dus in elk geval meer bedragen dan 500 miljoen euro, boetes inbegrepen', verklaarde Thijs in een conference call.

KBC heeft er alle belang bij om de uitstaande schuld tegen dan terug te dringen, want het moet in 2016 een rentecoupon betalen van 8,5 procent op de nog uitstaande schuld. In 2015 geldt die rente van 8,5 procent niet, zo volgt uit de destijds afgesproken regeling.

De bank- en verzekeringsgroep gaf eerder al aan dat alles tegen eind 2017 terugbetaald zal zijn.

In de twee kernmarkten België en Tsjechië was er groei van de nettowinst tot respectievelijk 330 en 143 miljoen euro. Maar even frappant was de afdeling 'Internationale Markten', waar in hoofdzaak de 'zorgenkinderen' Hongarije en Ierland zijn ondergebracht: daar keerde het nettoresultaat om van een verlies van 28 miljoen naar een winst van 24 miljoen. 

Het is het eerste kwartaal waarin KBC geen onderscheid meer maakt tussen het 'onderliggend' resultaat en het nettoresultaat, dat ook de naweeën van de financiële crisis omvatte. 'We hebben de zwarte bladzijde omgedraaid', zegt Thijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud