Nyrstar vindt koper voor Coricancha-mijn

Bovengrondse infrastructuur van de Coricancha-mijn ©nyrstar

De multimetaalmijn in Peru wordt overgenomen door de Canadese mijnbouwgroep Great Panther Silver. Nyrstar vangt 100.000 dollar en mogelijk nog iets extra.

De verkoop past in Nyrstars voornemen om zich (grotendeels) uit de mijnbouw terug te trekken. De El Toqui-mijn in Chili is al verkocht en voor de El Mochito-mijn in Honduras en de Contonga-mijn in Peru zijn ook al kopers gevonden, al is in beide gevallen het proces nog niet afgerond.

Nu is dus de Coricancha-mijn aan de beurt. Nyrstar verwierf de ondergrondse mijn, waarin goud, zilver, zink, lood en koper steekt, in oktober 2009. Voor een belang van 85 procent legde de Belgische groep toen 15 miljoen dollar op tafel.

Nu recupereert Nyrstar slechts 100.000 dollar in cash. Daarnaast is er wel uitzicht op 15 procent van de vrije kasstroom die de mijn gedurende vijf jaar genereert ‘nadat ze een positieve cumulatieve vrije kasstroom heeft’. Het bedrag van die ‘earn-out’ is geplafonneerd op 10 miljoen dollar.

Dat betekent dat Nyrstar in het allerbeste geval twee derde van zijn investering zal terugzien.

De verkoop aan Great Panther Silver komt overigens niet als een verrassing. In mei 2015 had Nyrstar al een tweejarige optieovereenkomst afgesloten met de Canadese groep. De financiële voorwaarden zagen er toen wel anders uit: er was sprake van een contante betaling van 1,5 miljoen dollar bij de ondertekening, nog eens zoveel bij verlenging met een jaar, van een contante betaling van 5 miljoen bij het lichten van de optie plus een voorwaardelijke betaling van 4 miljoen dollar.

De zinkgroep hoopt de transactie met Great Panther Silver, een op de beurs van Toronto noterende zilvermijngroep, in het eerste kwartaal van 2017 af te ronden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud