Advertentie

Optima Bank ontkent nakend faillissement

©Photo News

Optima Bank is niet failliet verklaard en ziet geen redenen om aan te nemen dat dit de komende uren zal gebeuren. Dat stelt de financiële planner in een reactie op berichten over een nakend faillissement.

Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën had donderdagnamiddag verklaard dat Optima Bank mogelijk op korte termijn failliet zou verklaard worden. 'Dat zijn inderdaad de echo's die wij opvangen vanuit Justitie', zei hij. Adyns voegde er ook rond 15u aan toe dat de Rechtbank van Koophandel van Gent daarover donderdagnamiddag zou communiceren.

Maar Optima ontkent dat nu.  'Optima Bank neemt kennis van de verschillende berichten in de pers. Zij bevestigt dat zij op dit ogenblik niet failliet is verklaard. Op grond van de informatie waarover zij op dit ogenblik beschikt, heeft zij geen reden om aan te nemen dat dit in de komende uren staat te gebeuren.'

Optima stelt dat er wordt gewerkt aan een terugbetalingsscenario, 'waarbij Optima alle deposanten en schuldeisers zou kunnen terugbetalen'. Wat dat scenario precies inhoudt, wordt niet uitgelegd.

Vraagtekens

De verklaringen van Adyns riepen bij tal van betrokkenen vraagtekens op. Bij de handelsrechtbank viel men uit de lucht. Ook Dirk Van Gerven, de advocaat van Optima-oprichter en -eigenaar Jeroen Piqueur, zei niet op de hoogte te zijn. 'Dat zou me verbazen. Een faillissementsverklaring kan niet zomaar. Daarvoor moet een hele procedure  worden doorlopen en dat vraagt makkelijk een maand.'

Bij de Gentse rechtbank van Koophandel had Optima Bank om 16 uur de boeken nog niet neergelegd. Daardoor kan er donderdag geen faillissement meer uitgesproken worden. Als Optima vrijdagmorgen de boeken neerlegt, kan de rechtbank van koophandel eventueel vrijdagnamiddag uitspraak doen, zo meldde het persbureau Belga.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.