Overheid pompt miljoenen in fintech

Jurgen Ingels ©Frank Toussaint

Ondernemer Jurgen Ingels en de federale overheid trekken 2 miljoen euro uit om technologische ontwikkeling in de financiële sector te stimuleren.

Ondanks alle reorganisaties die de bank- en verzekeringssector de voorbije maanden heeft moeten slikken, heeft Brussel wel nog groeipotentieel in zich als financieel centrum.

Dat zeggen minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en tech-entrepreneur Jurgen Ingels, de drijvende kracht achter het fintech-platform Eggsplore, dinsdag in Londen. Beide partijen slaan de handen in elkaar om Brussel te promoten als een belangrijke ontwikkelingspool voor fintech in Europa.

Met Eggsplore beschikt België al over een belangrijke 'broeikas' waar start-ups in de financiële industrie zich kunnen ontwikkelen. Denk daarbij aan bedrijfjes als Qover, dat werkt aan toepassingen waarmee consumenten hun verzekeringen volledig op eigen maat kunnen maken. Of Swanest, dat beleggers moet helpen om de broker te vinden die voor hen het voordeligst uitdraait.

In vergelijking met andere Europese landen is België evenwel veeleer een middenmoter in fintech. Londen blijft veruit het belangrijkste centrum voor financiële technologie, maar in de Scandinavische landen, Berlijn, Dublin en Amsterdam lopen er ook belangrijke initiatieven. 

Scherpe concurrentie

Dit wordt Eggsplore on steroids.
Jurgen Ingels
Oprichter Eggsplore

Met de hete adem van die concurrenten in de nek wil de Belgische fintech-gemeenschap een versnelling hoger schakelen. Eggsplore trekt zijn investeringsbudget gevoelig op en krijgt daarbij de steun van de Belgische overheid. Die pompt 2 miljoen euro in een nieuw initiatief dat de naam B-Hive meekrijgt.

Ook de bestaande partners van Eggsplore, onder andere de vier Belgische grootbanken, investeren in het project. Bovendien heeft Eggsplore nog enkele nieuwe partners, zoals het betaalkaartenbedrijf Mastercard, aan boord gehesen. Hoeveel die hebben geïnvesteerd is nog niet bekendgemaakt.

'Maar dankzij dit initiatief zal ons budget meer dan verdrievoudigd zijn', geeft Eggsplore-oprichter Jürgen Ingels, mee. 'Dit wordt Eggsplore on steroids'. Om Brussel nog wat meer in the picture te brengen in de internationale fintech-wereld, sluit B-Hive dinsdag ook een samenwerkingsakkoord met het Londense fintechplatform Innovate Finance. 

Achterliggende diensten

Het is niet de bedoeling dat B-Hive in eender welk fintech-project zal stappen. De nadruk zal liggen op toepassingen voor bedrijven en achterliggende diensten voor de financiële sector. 'Vergeet niet dat we wat dat betreft al heel wat knowhow in huis hebben in Brussel,' zegt Ingels.

'Denk bijvoorbeeld aan het clearingbedrijf Euroclear of de specialist in betaalverkeer Swift. Beide ondernemingen zijn ook partner voor B-Hive. Met de tonnen kennis die ze in huis hebben over regelgeving en beveiliging bieden ze een ideaal platform voor kleinere start-ups die nieuwe toepassingen willen ontwikkelen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud