Advertentie

P&V schrapt 300 jobs

Het hoofdkantoor van P&V aan de Botanique in Brussel

De verzekeringsgroep P&V wil tegen 2020 een op de zes jobs schrappen 'om de kostenstructuur op een concurrentieel niveau te brengen'.

Ruim een week na zijn sectorgenoot AXA kondigt nu ook P&V een ingrijpende vermindering van het personeelsbestand aan. Tijdens een bijzondere ondernemingsraad dinsdagochtend stelde de directie voor de komende vier jaar 300 van de circa 1.750 jobs te schrappen. Bij AXA staan er de komende twee jaar 650 jobs op de tocht. Dat betekent dat er in zowat een week 950 jobs geschrapt zijn in de Belgische verzekeringssector.

In tegenstelling tot AXA gaat P&V niet over tot een collectief ontslag. De groep zegt de inkrimping te willen organiseren 'via natuurlijk verloop, interne mobiliteit en eindeloopbaanregelingen, in overleg met de sociale partners'. Dat betekent dat de Renault-procedure niet in werking treedt.

De vakbonden hopen dat de directie haar belofte zal houden om de afvloeiingen op een sociaal vriendelijke manier door te voeren. 'We verwachten dat ook wel, van een socialistisch geïnspireerd bedrijf als P&V', verklaarde Sabine Ruys van de christelijke vakbond LBC.

Personeel P&V levert in 

De overblijvers bij P&V zullen, net als bij AXA, collectief moeten inleveren. P&V zegt 'de loonpolitiek te willen hervormen' en daarover de gesprekken met de vakbonden op te starten. 'Medewerkers zullen kostenefficiënt en concurrentieel verloond worden', zegt de verzekeraar, zonder concrete maatregelen te vermelden. AXA gebruikte vrijwel dezelfde formulering voor zijn geplande  loonhervormingen .

Als reden voor de kostenbesparingen geeft P&V de snelle veranderingen in het klantengedrag en de digitalisering van het verzekeringsvak aan. 'De lage rente beïnvloedt de financiële inkomsten', voegt de verzekeraar daaraan toe.

'De implementatie van een nieuw IT-platform voor schadeverzekeringen is slechts een voorbeeld. Wegens de concurrentiële context wil P&V Groep de transformatie van de organisatie versnellen', klinkt het. Meer digitalisering betekent minder administratieve taken, zoals het manueel intikken van verzekeringsdocumenten. De jobverminderingen zullen afgestemd zijn op het vierjarige digitale transformatieplan.

Financieel gezond

Kort na AXA's aankondiging kwamen de berichten over de benarde financiële situatie van sectorgenoot Ethias. 'Als P&V Groep zijn we vandaag een financieel gezonde onderneming', beklemtoont CEO Hilde Vernaillen. 'Deze kostenbesparing biedt bijkomende garanties dat P&V Groep ook in de toekomst een solide verzekeringsgroep blijft.'

De coöperatieve verzekeringsgroep P&V is de zevende grootste verzekeraar in ons land en verdeelt haar producten zowel via exclusieve agenten, met het merk P&V, als via onafhankelijke makelaars, via het merk Vivium. Ook de kleinere entiteiten PNP, Actel en Arces behoren tot de groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud