Advertentie

Reorganisatie in Brazilië duwt Sapec in het rood

Soja-oogst in Brazilië. Sapec moest in het Zuid-Amerikaanse land zwaar ingrijpen in zijn verkoopsorganisatie voor meststoffen. ©AFP

De veelzijdige, vooral op het Iberisch schiereiland gerichte groep Sapec is in het eerste halfjaar in de rode cijfers gedoken. Sapec moest zijn verkoopsorganisatie van meststoffen in Brazilië grondig reorganiseren.

Sapec wist in de eerste zes maanden van het jaar zijn omzet stabiel te houden op 240,2 miljoen euro. De rendabiliteit stond echter onder druk. De bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen zakte met 21 procent tot 15,4 miljoen euro. Het nettoresultaat kleurde voor 3,4 miljoen rood, waar het eerste halfjaar van 2013 nog 5,4 miljoen euro winst had opgeleverd.

Het verlies is in de eerste plaats te wijten aan de divisie Agro Business, die plantenbeschermingsproducten en meststoffen levert. Op het Iberisch schiereiland zat de verkoop in de lift, maar de internationale activiteiten liepen minder goed.

Sapec moest met name zwaar ingrijpen bij de verkoop van meststoffen in Brazilië. Uit het halfjaarverslag is af te leiden dat de verkoopstructuur grondig werd aangepakt, dat de klantenrekeningen moesten uitgezuiverd worden en dat ook de verkoopsnormen opnieuw moesten vastgelegd worden. Er werd blijkbaar heel wat verkoop op voorhand geboekt. Sapec moest ook klantenvoorraden terugnemen en bovendien fiscaal een en ander recht zetten.

Een tweede oorzaak voor het verlies zijn consultingkosten voor de herstructurering van de energiepoot in de VS en Canada. Het juridisch geschil met San Diego Gas & Electric rond het windenergieproject Rim Rock in Montana - waarbij onvoldoende voorzorgen zouden zijn genomen om vogels te beschermen - is nog steeds niet opgelost. Een uitspraak wordt nu op het einde van het eerste kwartaal verwacht.

Sapec grijpt voorts in bij de distributie van landbouwproducten. Voortaan gaat de groep enkel focussen op producten met hogere marge die in het kader van stabiele contracten geleverd worden door kwaliteitsproducenten. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud