Advertentie

100 diamantverdachten naar strafrechter

De totale fraude in de diamantzaak die op 19 maart voorkomt, bedraagt meer dan 1 miljard dollar. ©Bloomberg

Ruim 100 topdiamantairs, diamantbedrijven en koeriers zijn in één monsterfraudezaak definitief doorverwezen naar de strafrechter. Dat vernam De Tijd. Het wordt het grootste proces dat de diamantwereld ooit kende.

De advocaten van 103 verdachten uit de diamantwereld zullen elkaar op donderdag 19 maart voor de voeten lopen in het Antwerpse justitiepaleis. Op de beklaagdenbank zullen absolute topdiamantairs plaatsnemen, zoals baron Dilip Mehta van Rosy Blue, het op een na grootste diamantbedrijf in Antwerpen, en Philippe Barsamian, tot voor kort nog ondervoorzitter van de sectorfederatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

De verdachten hebben achter gesloten deuren, van de raadkamer tot bij het Hof van Cassatie, alles geprobeerd om niet voor de strafrechter te belanden. Er staat dan ook veel op het spel: de fraude zou volgens het openbaar ministerie oplopen tot meer dan 1 miljard dollar. En er zijn al tientallen miljoen euro’s aan steentjes in beslag genomen tijdens het gerechtelijk onderzoek. Maar als het tot een veroordeling komt, kan de Belgische schatkist er een veelvoud aan verdienen.

Nog opmerkelijk is de naam van de openbaar aanklager die in de rechtszaal het monsterdossier zal verdedigen: Peter Van Calster. Dat is de magistraat in wiens bureau zelf op 5 januari 2012 huiszoekingen werden uitgevoerd. Het was het begin van de ‘diamantoorlog’ of ‘diamantgate’ bij het Antwerpse gerecht. Daarbij stond Van Calster een jaar lang op voet van oorlog met de toenmalige procureur-generaal van Antwerpen, Yves Liégeois. De aantijgingen tegen Van Calster hebben nooit geleid tot een vervolging, maar in november 2012 moest hij wel een stap opzij doen. Hij mocht niet meer werken op Antwerpse dossiers, wel in de omliggende rechtsgebieden van Mechelen, Turnhout, Hasselt en Tongeren. Daarmee leek ook de Antwerpse diamantsector ‘verlost’ te zijn van Van Calster. Maar nu duikt de kwelduivel van de Square Mile opnieuw op voor de monsterzaak rond het voormalige koerierbedrijf Monstrey Worldwide Services. Dat dossier was te omvangrijk om een andere magistraat in te schakelen.

Het dossier kent dan ook een lange voorgeschiedenis. Al in de herfst van 2005 vielen speurders binnen bij Monstrey, op dat moment de grootste diamantkoerier in de Scheldestad. De aanleiding was de vondst van verdacht grote hoeveelheden cash geld, bijna 200.000 euro, in de bagage van de vriendin van de topman van het koerierbedrijf. Zij was betrapt op de luchthaven van Madrid en kon geen uitleg geven voor de grote sommen cash geld.

Dankzij allerlei bijzondere opsporingsmethoden, zoals telefoontaps bij het bedrijf, kwam een gigantische smokkel van diamanten, juwelen en horloges aan het licht. De speurders ontwaarden twee smokkelroutes, allebei met de vrijhandelszone rond de luchthaven van Genève als draaischijf. Geslepen diamanten vertrokken via de luchthavens van Deurne en Zaventem naar Zwitserland. Daar had Monstrey spookbedrijven opgericht die de steentjes zogezegd doorvoerden naar Mauritius en Dubai. In werkelijkheid kwamen de diamanten terug naar Antwerpen om ze hier in het zwart te verkopen.

Een ander fraudesysteem was bedoeld voor de import van ruwe diamanten, vooral uit Afrika. Ook die kwamen Antwerpen binnen via Genève. Via die omweg zou de waarde van de steentjes kunstmatig zijn opgedreven. Zo konden de klanten van Monstrey hun kostprijzen opkloppen en minder belasting betalen op de winsten die ze boekten.

Het parket viseerde 220 diamantbedrijven die klant waren bij Monstrey. 184 kleinere ‘profiteurs’ van het systeem, die bijvoorbeeld niet smokkelden, maar juwelen fictief uitvoerden om btw te ontduiken, moesten een regeling treffen met de fiscus. 36 diamantbedrijven en hun zaakvoerders zullen op 19 maart wel samen met de vervolgde koeriers voor de rechter verschijnen. Zij hebben tot nu geen schikking getroffen met de fiscus en het gerecht, ondanks oproepen om dat te doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud