240 jobs weg bij cokesfabriek Ougrée

De hoogoven in Ougrée, nabij Luik. ©REUTERS

De cokesfabriek van ArcelorMittal in Ougrée nabij Luik gaat eind juni dicht. Op de site werken 240 mensen. De onderhandelingen met kandidaat-overnemer Oxbow Mining liepen spaak.

'Er is geen andere oplossing gevonden voor de toekomst van de cokesfabriek', verklaarde ArcelorMittal-topman Bernard Dehut. De sluiting is voor over drie à vier weken. Na de sluiting wordt de site ontmanteld en gesaneerd. Dat zal 59 miljoen euro kosten.   

Er werken nog zo'n 240 mensen in de fabriek. De directie betuigde spijt aan het personeel en hun familie. 'Dit is een zware klap voor de werknemers en hun vertegenwoordigers. Hoewel de beslissing een aantal keer uitgesteld werd, hoopten we nog altijd op een positieve uitkomst, aangezien het dossier zo solide leek', reageren de vakbonden.

De bonden begrijpen niet 'hoe we, na een jaar onderhandelen, weer bij af zijn, en deze aankondiging voor een tweede keer de toekomst van de cokesfabriek vernietigt'. Ze grijpen nu terug naar het sociaal plan dat onderhandeld werd in december 2013.

Begin vorig jaar besliste ArcelorMittal om na de sluiting van de twee hoogovens ook de cokesfabriek, twee elektriciteitscentrales, een walsstraat en zes 'koude lijnen' te sluiten. Alles samen goed voor een 800-tal jobs.

Milieunormen

CEO Dehut zei dat verschillende Waalse ministers 'het maximum gedaan hebben in dit dossier'. De cokesfabriek haalde de milieunormen niet. Daarover waren er contacten tussen het kabinet van Waals minister Philippe Henry en het parket van Luik.

Die contacten hebben echter niet tot de garanties geleid die Oxbow Mining eiste. Het Amerikaanse bedrijf had een industrieel en organisatorisch plan klaar voor de site. Het wou 60 miljoen euro investeren in de cokesfabriek, waardoor 180 van de 240 banen zouden worden gered. De helft van de investering zou worden aangewend voor aanpassingen om te voldoen aan de milieunormen.

Oxbow Mining is actief in de productie en de verdeling van brandstoffen en mineralen. Het bedrijf is actief in 24 landen, stelt 1.150 mensen tewerk en produceert 25 miljoen ton per jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content