270 mijnwerkers vrijgesproken voor moord

Het Zuid-Afrikaanse parket heeft zondag bekendgemaakt dat de 270 mijnwerkers die de schietpartij aan een Zuid-Afrikaanse mijn hebben overleefd op 16 augustus, niet langer beschuldigd worden van moord op hun collega's.

In augustus brak er een wilde staking uit tegen de trieste werkomstandigheden in de deels Britse platinamijn in Rustenburg. Bij gevechten tussen vakbonden vielen tien doden, onder wie twee politie- en twee veiligheidsagenten. Op 16 augustus opende de politie het vuur op de stakende menigte; toen vielen 34 doden.

De overige mijnwerkers die betrokken waren, werden eerdere deze week in beschuldiging gesteld door een automatische clausule in de Zuid-Afrikaanse wet. Die stipuleert dat iedereen die gearresteerd werd op de plaats van een schietpartij waarbij de politie betrokken is, beschuldigd wordt van doodslag, ongeacht of de slachtoffers politieagenten zijn of niet.

Door die clausule werden meteen 270 mijnwerkers in staat van beschuldiging gesteld: de 259 die op 16 augustus werden gearresteerd plus elf gewonden die werden opgepakt bij het verlaten van het ziekenhuis.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud