Aandeelhoudersactivist roert zich bij Nyrstar

Interim-CEO Heinz Eigner moet toezien hoe Trafigura de lakens naar zich toe probeert te trekken. ©Dieter Telemans

De grondstoffentrader Trafigura, een notoir aandeelhoudersactivist, probeert voet aan grond te krijgen in de raad van bestuur van Nyrstar. Trafigura heeft het verzoek ingediend om twee bestuurders te laten benoemen.

Trafigura is in oktober vorig jaar begonnen met zich in Nyrstar in te kopen. Via zijn Maltese dochter Urion Holdings heeft de grondstoffentrader inmiddels 15,3 procent van de aandelen van de zinkspecialist verworven.

Van die positie wil Trafigura gebruik maken om aan de boom te schudden bij Nyrstar. Op 20 maart stelde Trafigura voor om twee nieuwe bestuurders te benoemen bij Nyrstar. Het gaat enerzijds om Christopher Cox, lid van de raad van toezicht bij Trafigura. Cox is het voormalige hoofd van de non-ferro- en bulkdivisie van de trader. Voor hij bij Trafigura aan de slag ging, was hij actief in de mijnsector. Trafigura draagt hem voor als niet-uitvoerend bestuurder bij Nyrstar.

Als tweede nieuwe bestuurder schuift Trafigura Martyn Konig naar voren. Konig is chief investment officer bij T Wealth Management, de family office van partners en senior management van Trafigura. Bij de Canadese mijnbouwer Euromax is hij voorzitter, bij de mijnbouwer New Gold bestuurder.

Met een typisch lage opkomst op de aandeelhoudersvergadering, denken we dat Trafigura daar de controle kan verwerven
Junior Cuignez
Petercam

Het is niet de eerste keer dat Trafigura op die manier invloed probeert te verwerven. Nadat de grondstoffentrader een belang van 19 procent had verworven in de mijngroep EMED, gooide Trafigura achtereenvolgens de CEO en de voorzitter buiten en stuurde nadien de hele raad van bestuur wandelen.

'Steun vinden bij Nyrstar zal wel een stuk moeilijker zijn dan bij EMED', merkt Petercam-analist Junior Cuigniez op. 'De drie grootste aandeelhouders bij EMED controleert bijna 50 procent van de aandelen, bij Nyrstar is het aandeelhouderschap veel meer versnipperd'. Toch denkt hij dat de trader veel kans op slagen heeft. 'Met een typisch lage opkomst op de aandeelhoudersvergadering, denken we dat Trafigura daar de controle kan verwerven. Nyrstar heeft geen CEO en Trafigura zal die functie waarschijnlijk claimen'. 

D-day 29 april

Beleggers lijken alvast in hun nopjes dat Trafigura aan de boom schudt. Nyrstar is vrijdagochtend de grootste stijger op de Brusselse beurs, met een winst van meer dan 5 procent. 

Nyrstar maakt Trafigura's voorstel bekend in de uitnodiging voor de algemene vergadering. Die vindt plaats op 29 april. Nyrstar maakt in de aankondiging de opmerking dat de raad van bestuur nog niet de tijd heeft gehad om de voorgestelde kandidaten te beoordelen en te interviewen. De raad van bestuur van Nyrstar behoudt zich het recht om wijzigingen voor te stellen of bijkomende bestuurders voor te stellen.

Opmerkelijk is dat Viviane Reding nergens wordt vermeld als potentiële nieuwe bestuurder. Het was al van november vorig jaar bekend dat het Luxemburgse europarlementslid en voormalig EU-commissielid in de running was voor een zitje in de raad van bestuur.

Het is overigens niet de enige manier waarop Trafigura een voet binnen Nyrstar probeert te krijgen. Aan het persagentschap Bloomberg geeft interim-CEO Heinz Eigner aan dat Nyrstar niet langer zelf zal instaan voor de marketing, trading en verkoop van afgewerkte producten. Het was een strategie van de toenmalige CEO Roland Junck om die activiteiten zelf te doen. In januari vertrok alvast Bob Katsiouleris, het hoofd van de tradingafdeling.

Een mogelijke oplossing is dat Trafigura die activiteiten zal uitvoeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud