Amerikaanse kater deert Sibelco niet

De naam Sibelco doet misschien geen belletje rinkelen. Maar de hyperdiscrete miljardengroep is een van de verborgen Vlaamse industriële parels en de wereldleider in zand en mineralen. ©Bloomberg

Sibelco moest vorig jaar een waardevermindering van bijna 400 miljoen euro doorvoeren op zijn Amerikaanse dochter Covia. Dat duwt het nettoresultaat van de familiale mineralenreus opnieuw in het rood. Maar operationeel doet Sibelco het bijna even goed als in het recordjaar 2014.

De naam Sibelco doet misschien geen belletje rinkelen. Maar de hyperdiscrete miljardengroep is een van de verborgen Vlaamse industriële parels en de wereldleider in zand en mineralen. Sibelco levert behalve fractioneerzand voor de ontginning van olie en gas ook zand en allerhande mineralen voor de productie van zonnepanelen, glas van smartphones, keramiektegels, verf, lijm, tandpasta en plasmatelevisies.

Profiel Sibelco (2018)

Omzet > 3,5 miljard euro.

Brutobedrijfswinst (ebitda) > 651 miljoen euro.

Hoofdzetel > Antwerpen.

Aantal productiesites > 195, in 34 landen.

Aantal medewerkers > 10.661.

CEO > Jean-Luc Deleersnyder.

Voorzitter > Bert De Graeve.

Activiteit > Ontginning, veredeling en distributie van minerale grondstoffen, van eenvoudig zand tot hoogwaardig kwartszand, maar ook van stoffen als zirkoon of bentoniet.

Aandeelhouders > De families Emsens (grootaandeelhouder), Speeckaert,De Saedeleer, Grosjean en defamilies achter het Duitsebedrijf Quarzwerke.

De Antwerpse reus kan terugblikken op een fors groei-jaar, blijkt uit het pas gepubliceerde jaarverslag. De geconsolideerde omzet klom met 14 procent naar meer dan 3,5 miljard euro, de brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met een vijfde naar ruim 651 miljoen euro.

De groeicijfers zijn grotendeels te danken aan de integratie van het Amerikaanse Fairmount Santrol, een specialist in de ontginning van zand voor de exploitatie van schaliegas. Sibelco bracht die samen met zijn eigen Amerikaanse dochter, Unimin, en bezit 65 procent van het nieuwe geheel. Dat noteert op de New Yorkse beurs onder de naam Covia. Zonder Covia zou de omzet van Sibelco 1,5 procent en de ebitda 10 procent gestegen zijn.

Keerzijde

Covia gaf Sibelco operationeel een duw in de rug, maar duwde de mineralenreus ook in het rood over het boekjaar 2018. Het nettoverlies bedraagt 126 miljoen euro. De rode cijfers zijn toe te schrijven aan waardeverminderingen van bijna 400 miljoen euro, waarvan ruim 260 miljoen op Covia. Die bestaan voor 210 miljoen euro uit afboekingen op goodwill (de meerprijs die bij een overname boven op de boekwaarde wordt betaald) en voor 50 miljoen euro uit waardeverminderingen op vaste activa zoals fabrieken, machineparken, enzovoort.

‘We moesten die waardeverminderingen doorvoeren omdat de Noord-Amerikaanse energiemarkt negatief evolueerde’, legt woordvoerder Tim Weekes uit. Sibelco wordt op die markt geconfronteerd met olie- en gasbedrijven die voor het ontginnen van hun grondstof vaak minderwaardig - en goedkoper - zand gebruiken. Dat zand ligt dichter bij hun Texaanse olievelden en is goedkoper, maar ook van slechtere kwaliteit. Covia is ook dicht bij Texas actief, maar was sterker in zand van het kwaliteitsvollere Northern White-type.

Schot in de roos

‘Het aanbod van zand steeg meer dan verwacht, wat de prijzen in de tweede helft van het jaar significant deed dalen’, zegt Weekes. Covia moest door die evolutie bepaalde fabrieken stilleggen en parallel in sites investeren die dichter bij de Texaanse olievelden liggen. Dat woog op de energietak van Covia. Dankzij een sterke eerste jaarhelft kon die evenwel de schade beperken en op jaarbasis een stabiele omzet en volumes voorleggen.

Ondanks die marktvolatiliteit is Sibelco nog steeds van mening dat de overname van Fairmount Santrol en de oprichting van Covia een schot in de roos is. ‘Unimin zou als alleenstaand bedrijf nog harder geraakt zijn door de marktvolatiliteit. Dankzij de Fairmount-deal hebben we onze blootstelling aan die markt gecentraliseerd bij Covia en zijn we veerkrachtiger’, stelt Weekes. De Antwerpse groep verwacht dat de druk op de marges op de Noord-Amerikaanse zandmarkt hoog zal blijven.

De familiale aandeelhouders verdelen dit jaar 76,6 miljoen euro aan dividenden onder elkaar, 3,7 procent meer dan vorig jaar.

Ondanks het nettoverlies betaalt Sibelco voor 76,6 miljoen euro dividenden uit, 3,7 procent meer dan vorig jaar. Dat bedrag vloeit onder meer naar de controlerende familie Emsens, maar ook naar de families Speeckaert, De Saedeleer, Grosjean en de families achter het Duitse bedrijf Quarzwerke, die enkele decennia geleden via een ruildeal in het kapitaal van Sibelco stapten. De voorbije twintig jaar steeg het dividend van de mineralenreus gemiddeld met 7,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect