Antwerpen telt steeds minder diamantslijpers

Een op twee geslepen diamanten in de wereld wordt in Antwerpen verhandeld. ©REUTERS

De jongste tien jaar is het aantal diamantslijpers in ons land gehalveerd. Het slijpen van diamanten gebeurt nu vooral in India.

Het aantal diamantslijpers is in ons land sedert 2006 gehalveerd, meldt Radio 2 Antwerpen. Er zijn nu nog 650 diamantslijpers. Een groot gedeelte van de sector is verhuisd naar lagelonenlanden, vooral India.

40 miljard
In Antwerpen worden er jaarlijks voor meer dan 40 miljard euro aan diamanten verhandeld.

'De tewerkstelling kent een dalende trend', zegt Melissa Smet, directeur van het Syndicaat van de Belgische Diamantnijverheid. De meeste diamantslijpers werken in de stad Antwerpen en in de Kempen. Een klein deel werkt in West-Vlaanderen. Antwerpen is nu gespecialiseerd in het moeilijkere slijpwerk.

De gemiddelde leeftijd van de diamantbewerkers is vrij hoog. 'Die ligt op 46,9 jaar', zegt Smet voorts. 'We proberen daar iets aan te doen door te investeren in opleidingen. Zodat de kennis kan worden doorgegeven aan de jongere generatie.' In het totaal werken zo'n 6.600 mensen in de Belgische diamantsector, de meesten in de verkoop.

Antwerpen is het grootste diamantcentrum ter wereld, goed voor een omzet van meer dan 40 miljard euro. Ongeveer 80 procent van de ruwe diamanten en 50 procent van de geslepen diamanten worden via Antwerpen verhandeld.

Ons land telde ooit meer dan 20.000 slijpers. Al slonk het aantal fors, Antwerpen is wel wereldtop gebleven. Hier worden de duurste en de moeilijkste stenen geslepen, omdat die veel expertise vergen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud