Antwerps diamantbedrijf Exelco vraagt faillissement aan in VS

Exelco kwam in de problemen toen het zijn statuut als zichthouder bij De Beers verloor. ©Photo News

Het Antwerpse diamantbedrijf Exelco vraagt in de VS bescherming tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf is KBC nog 15 miljoen dollar verschuldigd.

Exelco is een van de dossiers die KBC ‘geërfd’ heeft van zijn eigen dochterbedrijf Antwerpse Diamantbank (ADB), dat jarenlang een van de belangrijkste financiers was van de wereldwijde diamanthandel. KBC werd door Europa verplicht ADB af te stoten. Omdat er geen koper gevonden werd, besloot de bankverzekeraar om ADB op te doeken en de onderdelen bij de KBC-groep zelf onder te brengen.

Degradatie

Daardoor raakte KBC ook betrokken bij de afwikkeling van het dossier rond Exelco. Die diamanthandelaar kwam in de problemen toen het zijn statuut als ‘zichthouder’ bij de diamantreus De Beers verloor. De zichthouders zijn een select clubje van ongeveer tachtig topklanten die verzekerd zijn van een continue toegang tot ruwe diamanten.

De degradatie van Exelco was dodelijk in een sector die met dunne marges werkt. Het bedrijf worstelt met zijn schulden en ziet zich nu verplicht om in de VS het faillissement aan te vragen onder het zogenaamde hoofdstuk 11 van de faillissementswetgeving. Als de rechtbank dat toekent, kan Exelco verder werken met een tijdelijke bescherming tegen zijn schuldeisers.

Schuldeisers in de rij

Een van die schuldeisers is dus KBC , dat volgens Bloomberg nog 15 miljoen dollar moet krijgen van Exelco. De Belgische groep is niet de enige die in de rij staat. Exelco telt volgens de Amerikaanse rechtbankdocumenten ergens tussen 50 en 99 schuldeisers. De Britse bank Standard Chartered heeft nog een vordering openstaan van 35 miljoen dollar. Maar de activa van het bedrijf bedragen slechts 10 tot 50 miljoen dollar.

Exelco werd in 1993 opgericht door Leon en Lior Kunstler en Jean-Paul Tolkowsky. Die laatste is een telg van een van de bekendste diamantfamilies. De Tolkowsky's verwierven naam en faam als slijpers van de grootste en duurste diamanten ter wereld.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content